Distpedal

Ett distat ljud som låter bra kan vara en viktig ingrediens för den som vill ha ett fett rocksound. Idag har skiljelinjen mellan distortion och overdrive suddats ut en aning och många gånger kommer en pedal som kan ge dig distat ljud ha med ”overdrive” i namnet i stället för ”distortion”.

Historia

Dist eller distortion låter som ljudet från en spräckt gitarrförstärkare och det är precis vad det är. Det finns en välkänd anekdot om hur det distade gitarrljudet föddes: en förstärkare skadades efter ett fall från ett biltak. Det finns lite olika historier om hur det exakt gick till, fast det viktiga är att Sam Philips som var musikproducent och arbetade på Sun Records gillade det ljud som kom ut från den spräckta förstärkaren.

Senare skulle The Kinks gitarrist Dave Davies skära upp revor i membranet till sin förstärkare och framkalla ett annorlunda ljud som var helt nytt då folk för första gången kunde lyssna till gruppens singel ”You Really Got Me” på 1960-talet.

Numera behöver man inte tappa sin förstärkare från ett biltak eller skära upp membranet, en distpedal gör jobbet för dig i stället.

Lyssna
Ljud utan dist:
Ljud med dist:

Hur effekten fungerar

Distortion gör att ljudet förlorar sin renhet, det blir raspigt eller "skitigt" skulle man kunna säga. Detta sker bland annat genom att signalen komprimeras och därför kan för mycket dist få det ursprungliga ljudets dynamik att nästan helt upplösas i ett hest hav av raspighet.

Det som avgör vilket distljud du får är bland hur signalen klipps – den kan klippas symmetriskt eller asymmetriskt.

Med mycket dist eller gain blir det viktigare att dämpa strängar efter en ton spelats då det ofta låter illa om många toner inger ut samtidigt. Detta gäller främst då enstaka toner spelas, men samma sak är relevant för ackordspel och det är vanligt att man spelar ackord där färre strängar är involverade.

Några av inställningarna du kan stöta på:
Tone
Med denna väljer du vilka frekvenser du vill ska påverkas av effekten. Vrid ned för mörk mörkare ljud och upp för klarare ljud.
Drive
Bestämmer hur mycket av effekten som ska användas. Genom att vrida upp denna kontroll ökas alltså mängden dist. Genom att vrida tillbaka Drive-kontrollen kommer effekten mer likna overdrive-effekten. När det närmar sig maximum med Drive tenderar göra signalen bli brötig och ljudkaraktären närmar sig Fuzz-effekten.
Sustain
Har liknande påverkan som drive, från mer dist ges också mer sustain.
Volume / Level / Output
Olika termer för volym.

Köptips

Frågan är snarare vilket distpedal du ska köpa då det finns en hel marknad. Några populära distpedaler:

MXR Distortion Plus
MXR Distortion Plus pedalMXR Distortion är en av klassikerna som började tillverkas under tidigt 70-tal och använts av många professionella gitarrister i blandade genrer, men inte minst rock och hårdrock. MXR Distortion Plus ska vara ett alternativ till det typiska brittiska eller västkustsoundet med sin soft clipping (en sorts limiter-funktion). Se bild till höger.
Pris: ca 900 kronor

Vox ICE9
Från den klassiska tillverkaren av gitarrförstärkare kommer Vox Ice 9. Många inställningsmöjligheter hos en pedal som bland annat används av Joe Satriani.
Pris: ca 1000 kronor

Tube Screamer
Klassisk pedal från Ibanez med lång historia och många användare. Finns dock inte att köpa i musikaffärer längre utan här får du leta på andra ställen efter begagnade.

Digitech HardWire SC-2
Digitech HW SC2 predalDistpedal för bland annat rock, metal och blues. Funktioner: true bypass, crunch voicing/scoop voicing mode. Se bild till höger.
Pris: ca 900 kronor

Artec 70’s Drive Blender
En pedal från märket Artec som kombinerar distortion och fuzz. Musikstilar som passar extra bra är blues och 70-talsrock.
Pris: ca 300 kronor

Behringer TO800 Vintage Tube Overdrive
Effektpedal från Behringer med separat drive, ton och level-kontroller.
Pris: ca 300 kronor

Providence Heat Blaster
Förutom rattar för level, tone och drive finns även en bass boost som kan påkopplas.
Pris: ca 1500 kronor

Tänk också på att det finns dist-pedaler för bas så att du inte köper fel (det framgår ofta av namnet om det rör sig bas).