Tips på bluesmusik - utvalda album

Blues och gitarr är en av de mest notoriska kombinationerna genom musikhistorien och det finns massor av otrolig musik. Här presenteras bluesmusiker ihop med utvalda album.

Utvalda album

T-Bone Walker T-Bone Blues albumomslagT-Bone Walker – T-Bone Blues
T-Bone Walker var en av dem som var tidiga med att föra in elgitarren i bluesen och skulle bland annat inspirera storheter som Buddy Guy och Jimi Hendrix. Som en introduktion till T-Bone Walkers musik fungerar samlingen T-Bone Blues utmärkt där även egna kompositioner ingår.


Bo Diddley His Best albumomslagBo Diddley – His Best
På albumet His Best kan du höra en mängd klassiker i rockmusikens historia. Du har förmodligen hört några av låtarna tidigare framförda av andra artister och grupper, till exempel har The Rolling Stones och The Yardbirds omtolkat flera av hans låtar – för att inte tala om alla riff som återanvänts här och var.


Hard Again albumomslagMuddy Waters – Hard Again
Här ingår bland annat "Manish Boy" vars riff blivit något av en signatur. Muddy Waters som är ett av de klassiska namnen inom den amerikanska bluesen spelade dock inte alltid gitarr på studioinspelning eller vid liveframföranden utan agerade främst som sångare. Han är även låtskrivare och är upphovsman till de flesta låtar på Hard Again.


Jimmy Reed The Anthology albumomslagJimmy Reed – The Anthology
Ett digert samlingsalbum som täcker det mesta av det bästa från Jimmy Reeds låtskatt. Jimmy Reed omtalas inte alltid bland de stora bluesmusikerna och står heller inte ut som gitarrist (han var minst lika mycket munspelare). Han skapade dock under 1950- och 1960-talen flera minnesvärda låtar inom genren.


Irish Tour ’74 albumomslagRory Gallagher – Irish Tour ’74
Rory Gallaghers intensiva och virtuosa gitarrspel är bland det mest spektakulära inom gitarrbluesens historia. På livealbumet Irish Tour ’74 (Gallagher var själv irländare) ges tillfälle att lyssna till Gallaghers fascinerade sätt att spela bluesgitarr tillsammans med ett rockband på scen.


Stevie Ray Vaughan Texas Flood albumomslagStevie Ray Vaughan – Texas Flood
Stevie Ray Vaughan är något av en gitarrgud inom den moderna bluesen, om man går med på att kalla 80-talet – som var hans storhetsperiod – modernt i denna bemärkelse. Albumet Texas Flood innebar ett genombrott. Som en bredare introduktion rekommenderas samlingsalbumet The Essential Stevie Ray Vaughan and Double Trouble.


John Mayall with Eric Clapton ‎Bluesbreakers albumomslagJohn Mayall with Eric Clapton ‎– Bluesbreakers
Ett av de främsta brittiska bidragen till bluesen. John Mayall på sång, piano och munspel får här uppbackning av Eric Clapton på gitarr. Bandet som egentligen heter John Mayall & the Bluesbreakers är en egen institution där fler världsberömda gitarrister som Peter Green och Mick Taylor ingått.


Fler album att lyssna på: Complete Recordings med Robert Johnson, Mojo Hand med Lightnin' Hopkins, Born Under A Bad Sign med Albert King, Couldn’t Stand the Weather med Stevie Ray Vaughan, Are You Experienced med Jimi Hendrix, The Allman Brothers med samma band och The Sky Is Crying med Elmore James.

Se även biografier över gitarrister

Se även Tips på jazzmusik