Böcker om gitarr
Här är ett urval av böcker som handlar om att spela gitarr. Det ingår titlar som riktar sig från nybörjare till mer erfarna. Fördelen med böcker kan till exempel vara att man får tillgång till en mängd originalkompositioner med en specifik artist man gillar.Aktuella titlar
Läroböcker
Gitarrkomp - Ackordspel från början
Komplett kurs som lär dig kompa på gitarr. Du får lära dig både enkla och avancerade ackord inklusive olika kompstilar. CD medföljer.
Cirkapris 300 kr på Adlibris
Countrygitarr
Svensk bok för dig som vill lära dig mer om musikstilen country. Jonas Strandgård lär här ut grundläggande koncept för komp- och solotekniker illustrerade med tabs. CD medföljer med över 70 ljudspår.
Cirkapris 230 kr på Adlibris
Spela elgitarr
Med hjälp av bokens välkända och specialskrivna låtar lär du dig att spela melodier, solon och ackord, samt att spela efter noter och på gehör. CD medföljer.
Cirkapris 300 kr på Adlibris
Joe Satriani, Guitar Secrets
Joe Satriani är en respekterad gitarrist och i denna bok finns lektioner som ursprungligen publicerades i en gitarrtidning samlade. Det är definitivt ingen nybörjarkurs eller komplett lärobok, däremot kan det finnas mycket av intresse för den som redan kan en del.
Cirkapris 270 kr på Adlibris
Play Better Guitar in 10 Minutes a Day
Bok på engelska som består av två huvudsakliga delar. Den första består av spelexempel och övningar som illustreras med bilder och tabs. Den andra går igenom flera av de mer grundläggande ackorden och skalorna.
Cirkapris 135 kr på Adlibris
Detta är självklart bara ett mindre urval. Det ges regelbundet ut nya titlar, vilka oftast riktar in sig på nybörjaren. Du kommer alltså inte ha några problem att få tag i böcker som lär ut gitarrspel samtidigt
ska du vara beredd på att en del återkommer i många böcker eftersom många utgivningar tycks ha ambitionen att göra komprimerade sammanställningar. En sak som blivit vanligare är spiralbindning, vilket passar för sammanhanget eftersom boken ligger uppslagen även om du inte håller i den.
E-böcker
Ackordguide +500 ackorddiagram
Stor ackordöversikt med över 500 ackorddiagram ingår med fingersättningar där följande ackordkategorier är inkluderade:
- Öppna ackord
- Expanderade ackord
- Slash-ackord
- Powerackord
- Barréackord
- Dim-ackord
- Altererade ackord
Mer info
Alternativa stämningar - Ackordguide
Ackordöversikter i alternativa stämningar för gitarr. Totalt över 300 ackorddiagram ingår med fingersättningar och därtill finns presentationer för varje stämning med teoretiska utvikningar och exempel på ackordföljder.
- DADGAD – öppen stämning Dsus4
- Open G – öppen stämning G
- Open D – öppen stämning D
- Open E – öppen stämning E
- Open Dm – öppen stämning D moll
Böcker med ackord, texter och tabs
100 lätta låtar
Text och ackord till populära låtar i enkla arrangemang. Här blandas poplåtar med barnvisor, schlagers med traditionella sånger.
100 lätta barnvisor
Text och ackord till barnvisor. Här ingår visor som Björnen sover, Bä, bä vita lamm, En kulen natt, Har du sett min lilla katt? och Imse vimse spindel.
Fingerpicking Beatles
Original-arrangemang för fingerspel på varierade nivåer. Några av låtarna som ingår är "All My Loving", "Hey Jude" och "Black Bird".
Eric Clapton
Spela låtar som ”Layla”, “Tears In Heaven” och “Wonderful Tonight” med hjälp av backing tracks samt medföljande text, ackord och noter.
Required Studies for Classical Guitar
Spela musik från kompositörerna Bach, Milán, Tárrega och Albéniz. Boken är redigerad av Jerry Willard. CD medföljer.
Recenserade böcker
Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 - bra böcker på svenska med gitarrsolon i fokus
Rockgitarristen och Rockgitarristen 2 riktar sig till de som vill bli bättre på elgitarr och är framför allt inriktade på sologitarr. Spelexempel komponerade av bokens upphovsmän blandas med kända riff som "Smoke on the Water" och "Heavens on Fire".
Uppenbart nog är Rockgitarristen den enklare att följa av dessa böcker och Rockgitarristen 2 är en fortsättning på den andra. Båda böckerna har samma slags upplägg där det till stor del handlar om att lära sig olika speltekniker och att spela sologitarr till kompmusik som finns på medföljande CD-skivor.
Böckerna går rakt på sak och skippar de allra mest grundläggande bitarna som hur du stämmer en gitarr och hur du läser tabulatur. På kortfattat sätt lärs olika speltekniker ut. Några av teknikerna i första boken är bending, hammer-on och palm muted medan andra boken tar upp legato, sweep-picking och tapping med mera.
Det bästa med dessa böcker är att gitarrtekniker inte lärs ut som självändamål och att du sedan själv får räkna ut när du ska använda dem. I stället integreras tekniker i spelexempel i form av tabs och musikspår på CD. I några fall ingår filmer som visar teknikerna.
Musikexemplen består av komp tillsammans med melodispel från två gitarren, fast i andra delen av musikspåren tystnar ena gitarren och du kan själv pröva att spela sologitarr. För den som inte kommit igång med sologitarr är tröskeln här låg och det ges bra träningsmöjligheter för improvisation och att lära sig hänga med i en låt.
Ingemar Sallmann och Hasse Silén som är upphovsmän har i båda böckerna fått ihop musik som dessutom är av hög klass och inspirerande att spela till. Många kommer antagligen bli förvånande hur bra solospel som relativt enkelt kan kreeras tillsammans med bra kompmusik (den enda förkunskapen du behöver är att behärska läsning av tabulatur).
Detta gör att böckerna är av värde även om man redan känner till spelteknikerna. Det finns dessutom många nyttiga tips på hur skalor kan spelas igenom på flera sätt, inklusive vertikalt, horisontalt och med hjälp av slide-teknik.
Rockgitarristen innehåller en CD med 68 spår och medföljande CD i Rockgitarristen 2 innehåller 66 spår. Utöver vad som nämnts ingår i båda böckerna också många välkända rockriff från låtar som ”Don’t Fear the Reaper”, ”Jailbreak”, ”Lick It Up” och ”Highway To Hell”.
Spela elgitarr - Bok för nybörjare med en del i övrigt att önska
Med hjälp av bokens specialskrivna låtar och medföljande CD-skiva kan du lära dig att spela melodier och solon med chans till att utveckla gehöret samtidigt. Bland låtexemplen finns kända låtar som ”The Midnight Special”, ”In the Midnight Hour” och ”Hand In My Pocket”.
Spela Elgitarr har KG Johansson som upphovsman som skrivit andra böcker om gitarr på svenska, särskilt att rekommendera är 1000 tips för gitarr – som är mer substantiell än vad titeln kanske antyder.
Spela elgitarr får längre betyg då den har en del i övrigt att önska. Fast vi börjar med dess fördelar. Det bästa med Spela elgitarr är att det går att få ut en hel del av texten tillsammans med den medföljande CD-skivan med 23 spår. Du kan spela med i spåren och få erfara känslan av att spela med ett band (det skulle vara enklare att följa med i de fall där sång ingår om låttexterna fanns utskrivna på samma sida som spelinstruktionerna i stället för på bokens sista sida). Boken rekommenderas särskilt för nybörjaren då de flesta låtexemplen har enkla arrangemang.
Det finns också en del att anmärka på. Till att börja med är boken inkonsekvent i det den enbart använder sig av traditionella noter tills de sista två spelexemplen där tabulatur tillsammans med noter används. Gissningsvis har innehållets utökats i en ny utgåva där tabs adderats till de nya exemplen.
Att enbart använda noter för en bok för elgitarr som riktar sig till nybörjare är säkert något som förordas av en del musikpedagoger, men det är inte att följa efterfrågan. Särskilt då notläsning inte förklaras utförligt i boken. Dock är det pedagogiskt lovvärt att dels illustrera med notbilder och diagram på gitarrsträngarna samt ha spelexempel som introducerar en eller två nya toner i taget (något som förvisso gjorts likadant och mer metodiskt i andra instruktionsböcker).
Till sist är ackorddiagrammen något förbryllande. Angivelserna följer inte standard för öppna ackord då grundtonen i många fall inte är bastonen. Alternativa bastoner är inget konstig i sig, men när de även i översikten längst bak i boken som har rubriken ”Några vanliga ackord” visas utan någon notering blir det missledande för nybörjare. Boken kan beställas från Adlibris
Countrygitarr - anspråkslös bok som gör jobbet
Jonas Strandgård har gjort en bok på svenska med inriktning på country och det är förmodligen den enda på svenska med just denna avgränsning. Boken i oktavformat är något tunn, men gör ett bra jobb att förmedla typiska komp och licks inom sin valda musikgenre.
Boken består av en mängd spelexempel illustrerade med tabs – en medföljande CD innehåller ljudspår med alla exempel. Den är indelad i två sektioner där det inleds med komptekniker och som sedan följs av licks.
Som anges i förordet vänder sig boken inte till nybörjare. Det finns inte mycket text att läsa och nybörjare kommer eventuellt inte få den bakgrundsinformation som är nödvändig för att tillägna sig spelexemplen. Har du spelat ett tag och vill fördjupa dig i country är detta annars en bra bok.
Filosofin är att spelexemplen ska utgöra koncept mer än att vara specifika sekvenser som måste läras ton för ton. Boken lyckas med detta och spelexemplen kommer förmodligen ge dig nya intryck och idéer med sådant du kan bygga vidare på.
Boken är utgiven av Notfabriken och kan beställas från Adlibris
The Hal Leonard Acoustic Guitar Method - nyttig bok på resan mot nya gitarrkunskaper
Acoustic Guitar är en bok från serien Hal Leonard Guitar Method. Hal Leonard är störst i världen när det gäller tryckta publiceringar av material i form av notböcker och instruktionsböcker. Kvaliteten är ofta hög och det gäller även boken som här får en kort recension.
Boken är skriven av Chad Johnson som har många musikböcker på sitt samvete. Som komplement till texten medföljer också en CD med 82 spår med bokens spelexempel. Det ska nämnas att i några fall saknas ljudexempel, vilket kan ha att göra med rättigheter då det rör sig om kända låtar.
Boken består alltså av en mängd spelexempel (presenterade i både tabulatur och notskrift), men det är en bra balans mellan exempel och koncept. Med koncept menas här sådant som hur du kan använda spökslag (ghost strokes), slagrytmer med synkopering, utnyttja möjligheterna med en capo och hur du kan ta dig an öppna stämningar.
När det gäller svårighetsnivå börjar det som så ofta i böcker av detta slag på en väldigt låg nivå för att sedan ganska snabbt bli svårare. Det är alltid svårt att ringa i den genomsnittliga svårighetsgraden, men som helhet är boken antagligen något för svår för nybörjaren. För dig som hunnit lära dig rätt många ackord och har en någorlunda uppövad spelteknik kan detta vara en nyttig bok på resan mot nya erövringar av gitarrkunskap.
Play with the Stars - rockklassiker utbjudes
Play with the Stars utgiven av Isaberg förlag är trots sin engelska titel på svenska och har som upphovsman musikläraren Tommy Gennäs. Det är dock inte så mycket text utan här handlar det om låtexempel och det ingår även en CD.
Det finns flera bra saker med den här boken. Dels är det rätt generöst med låtar (26 st.), dels spelas och sjungs ljudexemplen av de riktiga artisterna. Och det är välkända låtar. Mest rör sig materialet kring rockklassiker – ”All Right Now”, ”Run to the Hills”, ”We’re Not Gonna Take It”, ”2-4-6-8 Motorway” och ”I Love Rock ’n’ Roll” för att nämna några.
Låtarna är utskrivna både med tabs och noter. Det är varken hela låtar eller alltid låtar fullt trogna originalarrangemangen, men de kommer troligen tjäna väl som exempel för gitarrister på medelnivå. Även nybörjare kan säkert tillägna sig en del av materialet.
Hela boken består alltså av sångexempel och det finns ingen introduktion i gitarrspelandet som sådant. Vilket kanske heller inte är nödvändigt i detta fall. Saknas gör ljudspår utan gitarr och separata ljudspår för solon i de fall detta är aktuellt. Det är dock svårt att klaga mycket på detta då CD-skivan är över 70 minuter. Vad som prioriterats är att få med många låtar.
Guitar Fretboard Fluency - tämligen krävande bok som belönar den trägne
Guitar Fretboard Fluency är för dig som vill bli bättre på solospel och kunna röra dig obehindrat över hela greppbrädan. Notera att recensionen gäller en bok med text på engelska.
Fundamental Changes är tillsammans med Hal Leonard de förlag som kommer ut med flest instruktörsböcker för gitarrister. Guitar Fretboard Fluency riktar sig till de som spelat ett tag och just denna bok kräver dessutom ganska mycket av sin ”läsare” ifråga om tålamod och motivation. Det är en bok med många likartade exempel där olika spelmönster ska innötas.
Man kunde utifrån titeln tänka sig ett möte med visuella illustrationer med tonerna på gitarrens greppbräda att ”plugga in”. Indirekt handlar det om detta genom olika mönster av toner, men också om att auditivt lära sig hur tonerna hänger samman.
Bokens syfte ”master the guitar fretboard” genomförs genom att gitarristen matas med spelmönster och det är främst i relation till skalor och arpeggion. Det är bara undantagsvis som noternas namn finns utskrivna.
Det finns förstås gott om möjligheter att öka sina spelfärdigheter via denna bok, men det krävs som sagt att vederbörande är rejält motiverad för det handlar mycket om att spela sig igenom många övningsexempel. Ofta är det minst lika mycket teknikövningar som inlärning av uppsättningen toner på greppbrädan. God teknik är å andra sidan en förutsättning för att kunna svepa fram fort och obehindrat över gitarrhalsen.
En något störande detalj hos böcker från Fundamental Changes gäller layouten. Innermarginalen är liten, vilket gör att det är svårt att se hela texten/tabulaturer utan att trycka ned boken vid bindningen, vilket låter sig illa kombineras med gitarrspelande.
Masters of Rhythm Guitar - med fokus på rhythm guitar
Tyska förlagaget AMA Verlag har gett ut flera bra böcker om gitarr och detta är definitivt en bok som rekommenderas. Ämnesområdet täcker något som ofta förbises i gitarrlitteraturen, nämligen den rytmiska delen. Det handlar därmed inte om solon eller licks.
Man kan om man vill dela in gitarrspelande mellan rhythm och lead. Eftersom det rytmiska spelet inte alltid associeras med virtuositet på samma sätt som till exempel solon är gitarrister som mest ägnar sig åt denna bit inte alltid lika uppmärksammade. Den här boken tar upp flera viktiga gitarrister som är långt ifrån kända för alla såsom Scotty Moore, Steve Stevens, Jimmy Nolen, Paul Jackson och Andy Summers. Det finns dock välkända gitarrister medtagna som Chuck Berry, Eddie van Halen och James Hetfield.
Upplägget i denna bok är att varje gitarrist presenteras med en kort biografi och sedan följer tio stycken spelexempel baserade på typiska inslag i respektive gitarrists spelstil. Även ackord som kan förknippas med gitarristen är medtagna samt diverse annat som kan vara intressant ifråga om dennes sound.
Det rör sig om gitarrister i många musikstilar – rock, soul, reggae, new wave, country och jazz – och denna bredd kan förstås ses som både en fördel och nackdel beroende på vad man är ute efter. Boken återspeglar i vilket fall väl titeln, Masters of Rythm Guitar, och särskilt för de som gillar variation i genrer stilar och inte har något emot att få lite musikhistoria på köpet är den angelägen.
En CD medföljer där alla exempel i boken kan lyssnas till. Masters of Rythm Guitar är skriven av Joachim Vogel och är alltså på engelska.
Xtreme Electric Guitar - magert innehåll tillägnat elgitarren
Titeln Xtreme Electric Guitar är något missvisande, ett bättre namn vore ”Basic Electric Guitar”. Det handlar med andra ord en bok för nybörjare, med inriktning på yngre nybörjare rentav då tilltalet är av typen ”hey dude”. Kan också nämnas att boken är på engelska och inte översatt till svenska.
En något märklig sak är att bokens författare heter Andrew Ellis (som för övrigt även är upphovsman till boken Extreme Acoustic Guitar), medan någon vid namn Marshall nämns som instruktör. Det enda som framgår om denne Marshall är i stort sett ”We’ve caught him on a break between world tours”, vilket nämns i förordet. Marshall tycks med andra ord en påhittad person, vilket är något löjligt och sänker även trovärdigheten en bit.
Detta är som sagt en bok för nybörjare och passar främst till dem som knappt hållit i en gitarr tidigare. Det är dock inte någon komplett (vad nu ”komplett” är i avseendet) nybörjarguide utan en kortare introduktion. Det finns spelexempel som är tydligt förklarade och är illustrerade med tabs samt kan avlyssnad på den medföljande CD-skivan. Det är dock ganska få exempel och långt ifrån dem bästa som går att hitta i en gitarrbok.
Xtreme Electric Guitar är indelad i två delar. Efter första halvan som upptas av instruktioner följer en sektion med tio kända gitarrister. Presentationerna är aningen magra med en kort beskrivning av gitarristen samt ett spelexempel. De är dock välskrivna och fungerar som introduktioner av gitarrister vilka man lär känna lite och sedan eventuellt vill ta reda på mer om.
Slutintrycket av Xtreme Electric Guitar är att det är en bok som verkar ha tillkommit under ganska kort tid och det är också en bok man tar sig igenom rätt snabbt. Det är långt ifrån en av de bättre böckerna på området och den bidrar knappast med något nytt. För nybörjaren finns det ändå en del att plocka från den.
Play It Loud - ett utsnitt ur musikhistorien
Play It Loud, med den långa undertiteln An Epic History of the Style, Sound, and Revolution of the Electric Guitar, berättar på ett fängslade sätt historien om elgitarren. Tonvikten ligger på musiken, men även aspekter som rör tillverkning och branschen som sådan tas upp.
Boken Play It Loud ger en genomträngande bakgrund om hur elgitarren i symbios med pop- och rockmusikens framväxt under 1900-talet blev en sådan viktig institution i populärkulturen.
Resan startar med försöken att tillverka en elektrisk gitarr och hur gitarrmärken som Gibson och Fender blev de mest etablerade. Också hur de asiatiska tillverkarna från att först varit lågbudget-alternativ som kopierade de amerikanska tillverkarnas modeller med tiden blev att räkna med. Samt hur gitarrmärken stigit upp från en enskild gitarrbyggare till att bli ett internationellt företag, till exempel PRS. Dessutom redogörs för svängningarna och trenderna på gitarrmarknaden, som hur intresset för vintage kom igång när Fender och Gibson inte längre levererade gammal god kvalitet under 1970-talet och hur äldre gitarrer blev dyrgripar.
Elgitarrens historia står primärt i arv till gitarristerna: boken berättar om tidiga bluesmusiker och rockmusiker vidare till The Beatles, Eric Clapton och Jimi Hendrix och vidare igen till Eddie van Halen och Steve Vai, för att nämna en del.
Play It Loud gavs ut 2016 och är skriven av Brad Tolinski och Alan Di Perna. Det är intressant och välskriven facklitteratur om musik. Någon svensk översättning finns ej då denna recension görs.
The Inner Game of Music - hjälp till musikerns mentala drabbningar i något triviala ordalag
Att kunna prestera handlar inte bara om kunnande utan vad man kan leverera vid ett givet tillfälle. För en musiker är det svårt att spela spontant och med känsla om man inte känner sig trygg i situationen. Boken The Inner Game of Music har vad som rör sig på insidan hos oss då vi utövar musik som sitt ämne.
Musicerande är definitivt ett område där det förekommer mycket anspänning då det kan handla om att uppträda inför andra. En bok om de psykologiska aspekterna av musicerande är The Inner Game of Music av Barry Green. Dess syfte är att göra oss bättre rustade mot nervositet och självtvivel.
Risken med böcker som ska lära oss att saker på det psykologiska området är att framställning blir trivial. Att det som sägs är självklart, även om det inte sällan sker med nyfunna begrepp.
Ett annat problem är att teori sällan räcker för att ändra vårt beteende. Den flygrädde blir nödvändigtvis inte av med sin flygrädsla från vetskapen att det är relativt säkert att flyga. Inte heller blir den som är rädd för hundar nödvändigtvis av med rädslan från vetskapen att hunden i fråga är snäll.
Tyvärr lider The Inner Game of Music en hel del av dessa problem. Det är en bok som med många triviala konstateranden samt ekvationer och trianglar försöker bota scenrädsla och andra åkommor som rör det psykologiska hos en musiker. Ekvationen som författaren Green använder är P=p-i som ska utläsas som Performance = potential - interference. Det är ett snitsigt sätt att säga att prestation kan påverkas negativt av störningar (t.ex. en publik). Ekvationen i sig gör dock inget för den musiker vars prestation påverkas negativt av publik.
Inte heller är de ”P.E.L.”- och ”A.W.T”-trianglar som Green använder mer än alternativa sätt att beskriva saker på. Att säga saker de flesta känner till på nya sätt och göra diagram löser sällan upp några mentala knutar. Inte heller är påståenden som att vi presterar bäst när vi är avslappnade och koncentrerade något som ger aha-upplevelser hos många.
Det är möjligt att denna recension är väl negativ. The Inner Game of Music är trots allt en bok som tryckts i flera nyutgåvor och tycks ha sålt en hel del – säkerligen har den hjälpt en del. Det finns utöver de triviala inslagen också gott om konkreta anvisningar hur en musiker kan gå till väga för att bli mer harmonisk vid sitt instrument och bli av med både mentala och fysiska spänningar.
Det sammantagna intrycket är dock att sträckorna genom självklarheter är långa innan det dyker upp något att fästa sig vid. En formulering som ”… we eliminate our doubts and fears simply by ignoring the voice of Self 1 [Self 1 är enligt författarens terminologi den negativa rösten inom oss]” antyder att vi kan uppnå självkontroll genom att ignorera impulser från vår hjärna, vilket känns som ett väl okomplicerat sätt att förhålla sig till mänsklig psykologi.