Gitarrkurs för nybörjare

Välkommen till en gitarrkurs i tolv delar online som är gratis. Detta är en främst en kurs för nybörjaren och därmed en introduktion i gitarrspel (se även gitarrkurs 2 som är på medelnivå). Därför kommer det inledningsvis bli mycket basic med ämnen som hur man stämmer gitarren och grundläggande spelteknik. Om du önskar kan du alltid hoppa fram till den lektion som intresserar dig, i menyn "Gitarrkurs" finns en lista över innehållet.

Introduktion

Låt oss börja med att titta på hur instrumentet ser ut och vad de olika delarna kallas.

Akustisk gitarr schema över delar
Schema över gitarrens olika delar.

Du har förmodligen räknat ut själv ungefär vad som är ett bra sätt att hålla gitarren, men för fullständighetens skull går vi igenom detta. Det är faktiskt dumt att fuska med sittpositioner då det kan ge dig besvär i rygg- och magmuskler.

Sittande ställning

Det finns olika placeringar av gitarren: antingen har du den tämligen horisontellt eller så håller du den mer vertikalt, det senare är ganska ovanligt. Det viktigaste är att du har gitarren vilande mot dina lår och inte använder händerna till att lyfta gitarren. Placera gitarren över högra låret med den utskurna delen av gitarrkroppens sida mot lårets ovansida. Det finns de som använder en fotpall under vänstra benet för att få gitarrens hals i en högre position gentemot överkroppen. Försök låta bli att huka för mycket över gitarren.

Att ha gitarren i en viss vinkel med hals och huvudet riktat något upp är inte fel. Att ha den helt horisontalt gör att du tvingas sträcka ut vänsterarmen längre och därmed också vrida handleden mer. Eftersom du inte ska hålla uppe halsen med vänstra handen är det är inte alltid lätt att få gitarren att stanna kvar i önskad vinkel då halsen kan "tippa" nedåt. Detta kan undvikas genom att ha ett axelband i rätt längd samt att gitarrkroppens undersida inte vilar mot låret där den är bredast.

Stående ställning

När du står upp och spelar behöver du ett axelband. Undvik de billigaste och välj ett med sådan bredd att du får tillräckligt stöd och inte känner obehag av bandet efter en stunds spelande. När det gäller i vilken höjd du ska hålla gitarren är det upp till dig själv att bestämma – det är en del av din spelteknik (och "image" för vissa).

Akustisk gitarr eller elgitarr?

En del brukar hävda att det är bättre att lära sig grunderna i gitarrspelandet på en akustisk gitarr hellre än en elektrisk. Detta är ingen lag och har du endast en elgitarr är det bara att köra. En skillnad i spelbarhet är att en akustisk gitarr har högre stränghöjd över greppbrädan än en elgitarr då de tjocka strängarna behöver mer utrymme för att vibrera. Det medför att en elgitarr är mer lättspelad i detta avseendet (vilket i sig motsäger en del i argumentet att en nybörjare ska välja den akustiska varianten).

I nästa del går vi närmare in på händernas samt fingrarnas position och grepp.