Powerackord (kvintackord)

Powerackord är vad kvintackord (5-ackord) brukar kallas på gitarr. Dessa är mycket populära när det handlar om hårdrock, grunge och punk inte minst. Dels är de enkla att spela, dels fungerar de bättre än öppna ackord när det är mycket gain och dist på elgitarren.

Huvudinnehåll

  1. Ackordgrepp
  2. Ackorddiagram

Ackordgrepp

Memorera greppen för powerackord gör du på nolltid. Det är i stort sett samma grepp, med ett undantag, som flyttas runt. Du kan se hur i följande diagram hur greppen ser ut med baston på olika strängar:

powerackord1

powerackord2

powerackord3

powerackord4

powerackord5

Här har alla grepp tagits med, men det är ganska ovanligt att spela på de nedre (tunnaste) strängarna. Allra vanligast är att man använder greppen från de två övre (tjockaste) strängarna, vilket ger det tunga ljud med mycket bas i som ofta eftertraktas i vissa former av rock exempelvis. För att riktigt få fram ett "tungt" ljud kan du prova att spela elgitarr med en del dist i kombination med tekniken palm-muted.

Det ska tilläggas att det finns två sätt att spela dessa ackord som båda är vanliga, vilka du kan jämföra på bilderna nedan.

powerackord i olika grepp
Till höger är grundtonen dubblerad en oktav högre.

Inget är rätt eller fel utan det handlar om vad man tycker känns bäst och låter bäst. Varianten som innehåller en extra ton ger ett något större ljud. Tänk på att i greppet med tre fingrar finns risk för strängrassel då det ena fingret kan hamna för långt från bandstaven, särskilt på höga band. Samma gitarrist kan variera mellan dessa grepp i olika låtar beroende av vad som föredras i det specifika fallet. Oavsett grepp så rekommenderas att du främst använder nedåtslag (down strokes).

Ackorddiagram

De grepp som du just sett är flyttbara utmed gitarrens greppbräda beroende på vilket specifikt powerackord du vill spela. Här är exempel på powerackord i form av diagram och med baston på sjätte eller femte strängen.

G5

G5 ackorddiagram

A5

A5 ackorddiagram

B5

B5 ackorddiagram

C5

C5 ackorddiagram

Powerackord kan kombineras med hammer-ons, vilket kan sätta extra krydda på riff som i exemplet nedan med ljud.

Tab riff med power ackord

Lyssna på riff med powerackord och hammer-on.

Alla powerackord:
C5C#5 / Db5D5D#5 / Eb5E5F5F#5 / Gb5G5G#5 / Ab5A5A#5 / Bb5B5

Spelexempel

A5 - B5 - E5 - F#5 - B5

Detta är en sekvens från det svenska punkbandet Ebba Gröns låt ”800°”. Har du möjlighet att lyssna till låten kan det hjälpa dig att hitta rätta spelrytm. Utgå från de två översta strängarna.

När det gäller powerackord gäller inte dur och moll. En ackordföljd som Am - C - Dm kan bli denna:

A5 - C5 - D5

I nästa del ska vi ta reda på vad fingerspel är och titta på några spelexempel.