Instruktions-DVD för gitarr

Här är ett urval av instruktions-DVD som handlar om att spela gitarr. Du hittar en blandning av filmer från nybörjarnivå till mer avancerat. Observera att titlarna nedan kan vara utgångna. Se även sektionen Videolektioner för gitarr online för mer aktuella lektioner i filmformat.

Titlar

Spela elgitarr bokomslagFingerpicking Guitar Techniques
Instruktionsfilmer för fingerpicking för nybörjare och medelgoda gitarrister. Tekniker som lärs ut är sådana som härstammar från legendariska gitarrister som Mississippi John Hurt, Merle Travis, Doc Watson och Chet Atkins. Totalt 2 DVD.
ca pris: 380 kr

100 lätta låtar bokomslag Learn To Play Guns N' Roses
I denna DVD guidas du genom låtar som tillhör rockbandet Guns N’ Roses repertoar och i lektioner kan du få lära dig att spela låtar som Don’t Cry, Paradise City, November Rain och Sweet Child O’Mine ton för ton. Det ingår 2 st DVD-skivor.
ca pris: 320 kr

Gitarrkomp bokomslag Learn To Play Gary Moore
Gary Moore är känd för låtar som Still Got the Blues och det är hans gitarrstil i form av licks och riff du får insikt i genom denna instruktions-DVD. Innehållet är på engelska och läraren heter Richard Barrett.
ca pris: 300 kr

Gitarr.org har också recenserat två relevanta titlar: Learn & Master Blues Guitar och Learn & Master Guitar: The Song Hits ...

Recenserade instruktionsfilmer

Learn & Master Guitar: The Song Hits - Lär dig 40 låtar, gamla och nya

Learn & Master Guitar är en serie DVD-paket tänkta att hjälpa aspirerande gitarrister på traven. The Song Hits inriktar sig på kända låtar arrangerade för gitarr och sammanlagt ingår 40 stycken.

Bland låtarna ingår “Daytripper”, “Eye of the Tiger”, “Hallelujah”, “Hit Me with Your Best Shot”, “Long Tall Sally”, “Stand By Me”, “Takin' Care of Business”, “Yesterday”, “You Really Got Me” och flera andra (nämnas bör kanske att det bland dessa ingår ett antal country-låtar som varit populära i USA, men som är mindre kända i Sverige). Dessa lärs ut dels genom videolektioner, dels genom noter och tabulatur i en tillhörande bok.

Instruktör är Steve Krenz, som bland annat finns med i andra utgåvor i samma serie (se recensionen av Learn & Master Blues Guitar nedan). Han är utan tvivel en skicklig gitarrist.

Steve Krenz
Instruktören Steve Krenz.

Hur mycket man får ut av Learn & Master Guitar: The Song Hits beror så klart hur gärna man vill lära sig låtarna som ingår. Man måste dock inte se det som att det enbart handlar om att lära sig dessa specifika låtar. På köpet ingår också bättre förståelse för sångstrukturer, ackord och ackordsekvenser med mera.

Nivån är på nybörjarnivå och arrangemangen har transponerats till enklare tonarter och för det mesta skalats ned till melodin. Varje låt förklaras i detalj i videolektioner som är runt 15–30 minuter. Det medföljer alltså en bok med låtarna i både tab och noter (dock ingår tabs bara för vissa medan några är skrivna med noter - en aning märkligt med tanke på att den typiske gitarristen föredrar tabs framför noter).

När denna recension görs kostar Learn & Master Guitar: The Song Hits 119 dollar att beställa, vilket bland annat kan göras från Learnandmaster.com och Amazon.com.

Learn & Master Blues Guitar - åtta timmar om blues

Learn & Master Blues Guitar är ett DVD-paket med gitarrlektioner utgivet av Legacy och med Steve Krenz som instruktör.

Steve Krenz är en skicklig studiomusiker och hängiven pedagog. Han har förutom på Learn & Master Blues Guitar bland annat medverkat på Gibson’s Learn & Master Guitar samt den också recenserade Learn & Master Guitar: The Song Hits, se ovan.

Vad som ingår är sex stycken DVD (totalt över åtta timmars speltid), en CD och en DVD med jam along plus en bok på drygt 100 sidor.

Eftersom upplägget består av sex delar där varje del har en tillhörande ”workshop” där en del av det som lärts ut i själva lektionen tas om med en något annorlunda vinkling blir det en del repetition.

Svårighetsnivån skiftar och en del är för nybörjare medan annat är för någorlunda avancerade spelare. Det är svårt att lära ut en hel musikstil på ett par timmar och du bör inte förvänta dig att du lärt dig allt om blues efter ha sett på lektionerna.

Steve Krenz
Instruktören Steve Krenz.

Mycket nyttigt tas upp – exakt hur mycket nytt du lär dig beror som alltid vad du redan kände till innan – och dessutom finns det många backing tracks med som du sedan kan testa dina nya färdigheter.

Produktionen är professionell och det märks att det satsats rejält på produkten inte minst genom att i delar av lektionerna ingår ett helt band. Instruktören Steve förklarar då vilka speciella aspekter som är involverade då man som gitarrist också har ett band vid sin sida.

Det går alltid att peka på saker som man tycker borde ha tagits med. Till exempel ges aldrig någon vägledning till hur man spelar skalor över hela greppbrädan. Något onödigt stort utrymme med tanke på att det ska handla om blues får vanliga durskalor.

Boken som ingår återspeglar innehållet i videolektionerna, men är ett bra komplement då det inte alltid visas tabs då filmerna rullar. När denna recension görs kostar Learn & Master Blues Guitar 99 dollar att beställa, vilket bland annat kan göras från Learnandmaster.com och Amazon.com.