Videolektioner för gitarr online

Detta är en guide som presenterar olika alternativ för dig som letar efter sidor på nätet där videolektioner erbjuds. I samtliga dessa fall finns det både gratis- och betalalternativ. Dessa sidor erbjuder en mängd videolektioner helt gratis, men vill du ha tillgång till hela deras arkiv behöver du betala en månads- eller årskostnad (restriktioner gäller för prisuppgifterna som kan ha ändrats efter senaste uppdateringen av denna sida).

JamPlay

screenshot jamplay.comMed över 50 gitarrinstruktörer och 6500 videolektioner att välja mellan är JamPlay en av de ledande instruktionssajterna i världen om inte den ledande. Bland instruktörerna finns både skolade gitarrlärare och kända gitarrister som Steve Stevens (har bland annat spelat med Billy Idol).

Kolla in sajten på JamPlay.com.

Lektionerna är indelade i kategorier och det finns till exempel mängder olika musikstilar att välja mellan varav bluegrass, metal, classical och Hawaiian slack key är några. Vidare kan du hitta kategorier där du kan orientera dig mellan tekniker och långt över 100 sånger som lärs ut.

Samtliga videolektioner är på engelska och flera kameravinklar används, vilket gör att du bland annat kan se gitarren både från betraktarens och den spelandes perspektiv. Dessutom finns kompletterande material i form av tabs som kan öppnas direkt eller laddas ned.

JamPlay har tusentals betalande medlemmar, vilket gör att priserna kan sänkas samtidigt som kvaliteten på lektionerna generellt är mycket hög. Det finns några olika alternativ vid registring som ger dig tillgång sajten material. När detta skrivs kan du få tillgång till alla videolektioner för $13 per månad (ca 130 kr). JamPlay utlovar också en 100% Money-Back Guarantee om du inte skulle vara nöjd.

JamPlay är ett av de alternativ som rekommenderas för dig som vill ha tillgång till professionella gitarrvideolektioner. I denna recension får du reda på mer om JamPlay som tillhandahåller lektioner på engelska.

Vad erbjuds? Det är svårt att få översikt över vad som erbjuds på JamPlay då det är i sådana enorma mängder, bland annat finns över 5000 videos. Det bästa är antagligen att sortera materialet efter svårighetsgrad, musikstil eller instruktörer. För att du ska få ett begrepp om innehållets karaktär och bredd följer en kortare genomgång.

Skärmbild JamPlays hemsida
Skärmbild från JamPlay.com.

För dig som är nybörjare finns särskilda kurser där du kan lära dig det mest grundläggande som hur du håller gitarren, hur den är konstruerad och de vanligaste spelteknikerna. I ett andra nybörjarsteg får du lära dig sådant som hur ackord är uppbyggda och hur du läser tabulatur och noter.

Det går att rikta in sig på en särskild stil och när denna recension görs finns det tjugo olika att välja mellan, nämligen dessa:

För att ge dig ett hum om mängden lektioner i de respektive stilarna finns det till exempel långt över hundra för metal och blues. I ovanligare stilar som reggae och gospel finns det av naturliga skäl färre.

Vidare finns en mängd lektioner för dig som vill lära dig särskilda låtar varav många är gratis.

Det finns 92 stycken instruktörer när denna recension görs. Nämnas kan att bland instruktörerna finns kända namn som Steve Stevens (Billy Idol), Bumblefoot (Guns ’N Roses), Lita Ford (The Runaways) och Phil Keaggy.

Bild på gitarr och instruktör
Skärmbild från videolektion på JamPlay.

Många frågar sig nog varför man ska betala för lektioner när man bara kan gåt till YouTube där det går att välja och vraka utan en kostnad i sikte. Dels så blir kostnaden liten för dig som ser många videor på JamPlay då du inte betalar per lektion utan per månad, dels är den genomsnittliga nivån på instruktörerna garanterat högre. Du behöver så klart heller inte vänta på att en reklamfilm ska ta slut.

Videorna som finns tillgängliga på JamPlay är dessutom noggrant producerade och bilden är ofta uppdelad i flera rutor så du kan se vad vänstra och högra handen gör i närbild. Dessutom finns det också supplementärt material såsom tabs som kan laddas ned (både .pdf och .gpx för dig som har Guitar Pro).

För att höja motivationen att ständigt öva och utvecklas har JamTrack också en avdelning som de kallar ”Progress Report”. Som medlem får du får tillgång till ytterligare appar och verktyg.

Vad kostar det? Något som JamPlay borde gjort annorlunda är att direkt tala om vilka priser som gäller på hemsidan. När denna recension görs hittas inte dessa på sidan utan att man först måste påbörja en registreringsprocess. Vilka priser som gäller kan du dock läsa om här (med restriktioner för senare ändringar).

Det finns tre valmöjligheter. Det vanligaste alternativet är att betala månadsvis och då är kostnaden $19,95. För detta får du tillgång till rubbet med mer än 5000 lektioner, 280 kurser och annat som kan hittas på JamPlay.

Betalar du en årskostnad på $159 sparar du 33%. Ett tredje alternativ är Pro-medlemskap som innefattar en bok, konsultering med instruktör samt lite annat smått och gott.

Guitartricks.com

Guitartricks.com är en av de ledande webbsidorna som erbjuder videolektioner på nätet. I denna recension redogörs för vad du kan ha för nytta av Guitartricks.com.

Kolla in sajten på Guitartricks.com.

Varför betala? Guitartricks.com har en avgift för den som vill ha tillgång till allt deras videomaterial. Då kan man fråga sig varför man ska betala samtidigt som det finns massor av gitarrlektioner att titta på gratis genom att till exempel besöka YouTube.com. Vad som ofta saknas på de gratisvideos som bland annat kan hittas på YouTube är en struktur och risken är att man hoppar omkring från video till video i stället för att följa ett bestämt upplägg. På YouTube kommer du också tvingas titta på reklam och ibland kommer du få ta del av mindre kvalitativt innehåll.

Fördelen med tjänster som Guitartricks.com är att de har många gitarrinstruktörer samlade på ett ställe (kostnaden är också överlägset mindre än att anlita en egen musiklärare). För många är det också bättre att få lektionerna streamade än på DVD (det går för övrigt också att ladda ner lektioner från Guitartricks.com).

Detta är dock inte tänkt som en lovsång för vare sig Guitartricks.com (Gitarr.org är inte på något sätt associerad med sajten) eller videolektioner som pedagogisk metod i allmänhet. När det gäller videolektioner finns alltid risken att du tittar på andra som spelar mer än du själv spelar – det är kul och inspirerande att se duktiga gitarrister spela. Men det är på gott och ont.

Om detta ändå är ett sätt som du tror kan hjälpa dig att bli en bättre gitarrist följer här mer information om Guitartricks.com. Det finns över 10 000 lektioner(!) inklusive 700 olika sånger som lärs ut. Instruktörerna är många och ofta specialiserade på en eller ett par musikstilar.

Guitartricks.ocm skärmbild
Skärmbild med exempel på tillgängliga lektioner.

Något som är bra med dessa videolektioner är att du kan klicka på en flik under videofönstret och se en tabulatur över vad som ingår i lektioner. Inte dumt alls då det ibland är svårt att se exakt hur något ska spelas från att titta på en video. På en del videlektioner finns även en visuell greppbräda med animationer som visar hur du ska spela. Det finns dessutom backing tracks.

Vad kostar det? Finns det gratisvideos? Ett fullt medlemskap kostar $19,95 i månaden (vilket för övrigt är samma pris som gäller hos JamPlay.com, se ovan). Du kan testa gratis i 14 dagar och under denna period få tillgång till allt material. För detta behöver du registrera dig och även ange kreditkort. Du måste inte betala något om du inte väljer att fortsätta efter 14 dagar. Du kan också få tillgång till 24 gratislektioner genom att registrera dig och logga in.

Observera att prisuppgifter och villkor kan ha ändrats sedan denna recension är gjord (senast uppdaterat 2019).

Next Level Guitar

screenshot nextlevel.comPå NextLevelGuitar.com hittar du över 1000 videolektioner och framför allt möter du den passionerade David Taub som själv var med och grundade sajten. Han är som sagt hängiven och har som filosofi att vem som helst ska kunna lära sig spela gitarr. Något som NextLevelGuitar.com också är hängivna med är att skicka mejl till registrerade användare, ibland för många.

Kolla in sajten på NextLevelGuitar.com.

Du har chansen till ett free trial där du får tillgång till allt som finns på sajten i tre dagar. För fortsatt tillgång måste du bli medlem och detta kostar $29 per månad eller $139 per år. Det finns också möjlighet att beställa DVDs från ett stort utbud. Allt material är presenterat på engelska.