Annons ebok

Stämma gitarren

När man stämmer en gitarr vill man få varje sträng att leverera en viss ton i en viss frekvens. Det finns en standard för toner och frekvens på gitarren. Tonerna för respektive sträng är enligt följande: E – A – D – G – B – e. Frekvensen som används är normalt 440 Hz. Du kommer här få lära dig olika metoder för att stämma gitarren.

Stämma gitarr enligt standard stämning

Det finns ett flertal olika metoder att ta till när det är dags att stämma sin gitarr. Det finns för- och nackdelar med samtliga metoder. Låt oss först av allt titta på ett diagram som visar gitarrens strängar med sina respektive toner. "E" finns med två gånger och den översta strängen på bilden under är E på högre oktav.

stämskruvar och namn på strängar
Bild 1. Stämskruvar och strängar med respektive toner för standard stämning.

Stämapparat

Att stämma gitarren med en stämapparat, eller gitarrstämmare, är både enkelt och snabbt avklarat. De kan köpas i en gitarraffär för under 200 kronor.

Antingen håller du apparaten (som har en inbyggd mikrofon) nära ljudkällan, kopplar den till gitarren med kabel (om gitarren har ett uttag) eller fäster den direkt på gitarrhuvudet. Stämapparaten visar dig om du behöver dra åt eller släppa på stämskruvarna och den indikerar sedan när tonen är korrekt (se bild 2). Tilläggas kan att det numera finns gitarrer utrustade med inbyggda stämapparater.

Stämapparat med display
Bild 2. Stämapparat som kläms fast på gitarrhuvudet.

Nackdelen med en stämapparat är att du får det för enkelt och behöver inte anstränga ditt öra för att lyssna, vilket innebär att du inte utvecklar detta område. Men det viktigaste för en nybörjare är oftast att bara komma igång och då är stämapparaten väldigt praktisk.

NS Mini Headstock stämapparatDet finns också stämapparater som är framtagna för att användas i samband med spelningar. Till exempel NS Mini Headstock som görs av Planet Waves låter dig göra en diskret stämning av gitarren då den fästs vid baksidan av gitarrhalsen. Den har även en digital display som syns i mörker.

Inte helt oväntat har det även dykt upp appar som fungerar som digitala stämapparater. Nämnas kan UltraTuner från IK Multimedia som är gjord för iPhone/iPod touch. Ett alternativ för Android är DaTuner.

Ska du stämma en sjusträngad gitarr kan du till exempel använda den kromatiska fotpedalen Boss TU-3. Den har även andra funktioner som att stämma drop tunings med upp till sex halvsteg under standardton.

Polyfonisk stämapparat

På senare tid har det blivit allt vanligare med polyfoniska stämapparater med vilka du kan stämma samtliga strängar på en gång genom ett slag över strängarna. En polyfonisk stämapparat indikerar alla strängar samtidigt på displayen och du minskar alltså antalet moment varje gång du stämmer din gitarr. Priset är dyrare och ett exempel är HT-6 Polyphonic Tuner från DigiTech som kostar runt 1000 kronor.

På tal om smidiga lösningar för stämning av gitarren har Gibson gått ännu ett steg längre med Min-ETune.

Stämma gitarr med hjälp av referenspunkt

Har du till exempel ett piano eller en keyboard till hands kan du använda detta som referens. Det är då lättast att stämma efter gitarrens öppna strängar. Om du ska stämma gitarren efter pianot är det bra att känna till vilka oktaver de olika strängarnas toner hör ihop med pianot:

E2 - A2- D3 - G3 - B3 - E4

Med detta menas att översta E-strängen motsvarar e-tonen på andra oktaven på ett piano och så vidare. Det som på piano refereras till mitt-C ligger precis efter B-strängen.

Femtebandet metoden

När du väl vet att den låga E-strängen på gitarren är korrekt stämd kan du fortsätta stämma övriga strängar med ”femtebandet metoden”. Det går till så att du jämför två strängar med varandra. Du börjar med att hitta stämtonen A genom att jämföra femte bandet på E-strängen med den öppna A-strängen. Sedan fortsätter du till stämtonen D genom jämföra femte bandet på A-strängen med den öppna D-strängen. På samma sätt fortsätter du nedåt sträng för sträng enligt denna metod, se bilden nedan (för ytterligare vägledning se även tonernas placering).

Femte bandet

Hur ofta blir en gitarr ostämd och vad beror det på?

Hur ofta en gitarr blir ostämd beror på flera faktorer som hur nya dina strängar är och hur bra kvalitet det är på dem. Det beror också på hur du använder gitarren, spelar du med hårt anslag och/eller ofta böjer strängar kommer detta påskynda processen. Två andra saker som kan påverka mycket är stämskruvarnas skick och hur väl strängningen är gjord.

En gitarr kan bli ostämd både för att strängarna minskar och ökar i tonhöjd. Detta påverkas bland annat av temperaturen. Vid lägre temperaturer förkortas strängarna något och stäms alltså "upp", vilket är skälet till varför strängarna tycks ha "dragits åt" trots att du eventuellt inte använt gitarren på ett tag.

Alternativa stämningar

Att stämma strängarna efter tonerna E - A - D - G - B - e är standard och vad som alltid gäller om inget annat nämns. Vissa låtar använder dock alternativa stämningar, du kanske redan stött på begrepp som "Drop D" eller "Open D"? Drop D innebär att E-strängen har sänkts två tonsteg medan Open D innebär att du kan spela ett D ackord med alla strängar öppna och att därmed samtliga strängar är stämda efter toner som ingår i ett D-ackord. Läs mer om öppen stämning i olika toner och aktuella ackord.

Här följer en lista på alternativa gitarrstämningar (från tjockaste till tunnaste strängen):

Drop C: C – G – C – F – A – D
Drop D: D – A – D – G – B – E
Open C: C – G – C – G – C – E
Open D: D – A – D – F# – A – D
Open E: E – B – E – G# – B – E
Open G: D – G – D – G – B – D
Open A: E – A – C# – E – A – E
Eb stämning: E – B – E – G# – B – E
Nashville tuning: E – A – D – g – B – E (liten bokstav indikerar högre oktav)

För att stämma gitarren på dessa sätt underlättar det om du har en kromatisk stämapparat så du kan stämma efter valfri ton.