Undvik att få ont i fingertopparna när du spelar
Att spela gitarr kan tyvärr medföra viss smärta, särskilt vid användning av stålsträngar kan det kännas som strängarna "skär in" i huden. Detta känns på fingertopparna och särskilt pekfingret och ibland långfingret. Den främsta anledningen att du får ont är att du inte har vant fingrarna genom regelbundet spelande, men det kan också bero på några andra saker vilka kommer förklaras.Spela regelbundet
Detta är det första tipset och det mest effektiva för att slippa få ont i fingrarna. Genom att spela mycket vänjer du fingrarna och snart bildas ett hårdare ytlager på fingertopparna. Skulle du ta ett uppehåll och sedan börja spela igen måste du på nytt vänja fingertopparna som hunnit få mjukare hud.
Orsaker till smärta i fingertopparna
Tänk på att så fort dina fingertoppar kommer i kontakt med vatten börjar förhårdnaderna avlägsnas. Eftersom du förmodligen vill tvätta händerna då och då bör du åtminstone se till att du väljer rätt tillfällen och de sämsta tillfällena är just innan du ska spela. Det är särskilt viktigt att du inte spelar med blöta händer då de yttersta hudlagren kan skadas vid kontakten med strängarna. Även om du torkat av händerna med handduk är det vanligt att en del fukt finns kvar på fingrarna.
Det finns sensoriska nerver i fingertopparna, vilka sänder signaler till smärtreceptorerna. I klarspråk: du kan känna att det smärtar i fingertopparna från kontakten med strängarna. Ibland kan det kännas som det sticker till på ungefär samma sätt som det fastnat en liten flis eller tagg, vilket troligtvis beror på att nerverna precis under hudlagret irriterats eller att en rispa osynlig för ögat uppstått. Detta brukar kunna motverkas genom de redan nämnda metoderna, det vill säga att spela regelbundet för att bygga upp förhårdnader och undvika kontakt med vatten nära inpå spelandet. Ett ytterligare sätt är att använda lim eller dylikt (se Rock-Tips nedan) för att skapa ett externt skyddande lager i kontakten med strängarna. Nackdelen med det senare är att det inte tillåter att ett naturligt lager av förhärdad hud byggs upp.
Val av gitarr
Upplever du smärtan i fingertopparna som ett allvarligt problem som hindrar dig från att spela kanske du bör byta gitarrtyp. En gitarr med nylonsträngar är betydligt mer skonsam för fingertopparna. Strängarna är heller inte lika hårt spända på en nylonsträngad gitarr som på en stålsträngad.
Sänk stränghöjden
Om du inte vill ta steget till en ny gitarr, kan du i stället justera den du har. Ju högre stränghöjd, desto mer måste du pressa ned strängarna. Att sänka stränghöjden (avståndet från greppbrädan till strängarna, det som brukar kallas action), kan leda till att du känner mindre av smärtan.
Rätt spelteknik
Att fokusera för mycket på utrustningen kan ibland ge fel bild av problemet. Gitarrspel handlar mycket om teknik och din teknik kommer också påverka hur dina fingrar mår. Tänk på att inte trycka ner fingrarna mer än tillräckligt för att tonen ska höras. Vid rätt teknik, inklusive rätt grepp om gitarren, behövs ingen kraftansträngning, men detta är något som ibland kan ta tid.
Ett speciellt ackord som kan medföra att du får ont i fingertopparna är det öppna D-durackordet som har ett grepp där fingertopparna pressas rakt ned mot de tre vassaste strängarna. Har du erfarenheter av detta kan du använda ett alternativt ackordgrepp som ser ut så här:
Genom att lägga pekfingret över tre strängar blir det mindre press mot fingertopparna.
Förstärk fingertoppen på konstgjord väg
Lyckas du inte få tillräckliga förhårdningar på fingertopparna? Kanske spelar du alltför sällan för att förhårdningarna ska finnas kvar när du åter plockar upp guran?
Hur som helst finns det en speciell lösning att ta till i form av produkter med fingertoppslim som Rock-Tips. Enligt tillverkaren ger denna produkt dina fingertoppar ett extra lager som skyddar ditt eget skinn.
Än mer skonsant kan det bli med fingerskydd i plast runt fingertopparna. Det finns gitarrbutiker som säljer sådana.
Som nämndes ovan finns också nackdelar med dessa metoder då det inte tillåter skinnets egna förhårdnader att uppstå i samma grad.