Hur din musik hamnar på Spotify

Om du har gjort egen musik som du vill ska finnas på Spotify har du främst ett alternativ att fixa: antingen gör du det direkt via Spotify (Upload Beta) eller via en distributör. Eftersom du läser detta bortser vi från alternativet att du har ett skivbolag eftersom dem i så fall ordning saken åt dig.

Få din musik att hamna på Spotify

När denna artikel först publicerades hade Spotify tjänsten Spotmeup. Sedan dess har upplägget ändrats flera gånger och i numera finns Upload Beta, fast än så länge endast erbjuds åt amerikanska artister.

Om du inte har ett skivbolag återstår alternativet att använda dig av en distributör. Detta är ett relativt smidigt alternativ då dem sköter det mesta åt dig och dessutom kan det som bonus bli att din musik även hamnar på andra musiktjänster.

Kostnaden som distributören tar kan så klart skilja sig åt, men det finns alternativ där du åtminstone inte behöver betala mer än 500 kronor per album. Som ett exempel har Tunecore när detta skrivs följande priser:

I övrigt tas inga avgifter och du behåller alla eventuella intäkter som din musik genererar på Spotify. En annan distributör som kan nämnas är Distrokid som när detta skrivs är mer attraktiv sett till kostnaden. De erbjuder en fast kostnad per år, vilken är $19,99 och då kan du lägga upp obegränsat med musik.

Ljudformat och albumomslag

Ljudfilerna ska vara I något av dessa format: WAV, WAVE eller FLAC (16- eller 24-bit med samplingsfrekvensen 44.1kHz eller högre). Det ljudformat Spotify annars använder kallas Vorbis med filändelserna .ogg .oga .webm .mka.

Bilden för albumomslagets framsida ska vara minst 1600 x 1600 pixlar i formaten PNG eller JPEG (JPG).

Rättigheter

En annan viktig sak är att du helt och hållet behåller alla rättigheter till din musik. Skulle du vilja avlägsna låtar från Spotify låter sig detta göras problemfritt.

Ersättning

Den här biten brukar intressera de flesta. Vad får du för att någon lyssnar på dina låtar på musiktjänster som Spotify?

Under 2018 låg ersättning per lyssning hos Spotify på cirka $0,005, det vill säga cirka 5 öre per lyssning av en låt. Det innebär att det behövs cirka 300 000 lyssningar för att det ska genereras en ersättning på 10 000 kronor.

Tjänster som till exempel Apple Music har historiskt erbjudit högre ersättning och använder du en distributör kommer din musik ofta utan extra kostnad hamna på båda dessa musiktjänster samt eventuellt ytterligare befintliga tjänster.