Vad är en preamp?

Det är många som undrar vad en preamp egentligen är för något. Därför ska det här förklaras utförligt vad detta är. Själva ordet "preamp" är en sammanslagning av de engelska orden ”pre” (som kan översättas till före) och ”amp” (förkortning för ”amplifier”, förstärkare på engelska). Preamp översätts ibland till försteg, vilket talar om en del av dess funktion.

Hur fungerar en preamp?

Vi kan jämföra något du förmodligen är hemmastadd med, nämligen att spela musik i en stereo. När du sätter i en CD-skiva i CD-spelaren kommer ljudet gå via en förstärkare och sedan ut i högtalarna. När du spelar gitarr däremot behövs ytterligare en ”mellanstation” för att ljudet ska låta bra. Skillnaden mellan det du spelar på din gitarr och CD-skivan är att det sistnämnda innehåller ljud som är behandlat, vilket ljudet från din gitarr inte är.

Preampen (försteget) tar emot ljud från en gitarr och formar detta för att sedan skicka vidare det till ett slutsteg som är en sorts förstärkare. Om vi tittar på det schematiskt ser hela kedjan ut så här:

schema för gitarr till ljud

Gitarrförstärkare med inbyggd preamp

Du måste inte använda en separat preamp då det finns gitarrförstärkare med inbyggd preamp såväl som slutsteg. Detta är förmodligen det smidigaste alternativet för dig som vill minimera den tekniska utrustningen och inte har samma krav som gäller i en inspelningsstudio.