Tre sätt att överkomma problem med korta fingrar

Korta fingrar och gitarrspelande är ofta ett mindre problem än vad många tror. Styrkan i fingrarna är minst lika viktigt som längden, men om problem ändå uppkommer på grund av små fingrar kommer här tre saker du kan göra som kan mildra dessa.

Byt till en gitarr med andra halsdimensioner

Den som har små fingrar kan få svårare att nå till angränsande band. Det kan antingen bero på halsens bredd eller avståndet mellan bandstavarna.

Metoderna att lösa dessa saker kan ofta vara enkla. En klassisk gitarr med nylonsträngar har bredare hals än en westerngitarr med stålsträngar. Spelar du på en klassisk gitarr och kan tänka dig att gå över till en stålsträngad kommer du plötsligt känna att din hand "blivit större" då du greppar om halsen på en stålsträngad.

Sedan kommer vi till längden mellan bandstavarna. Har du svårt att ta ackordgrepp som innefattar tre eller fyra band? Mindre avstånd mellan bandstavarna kan avhjälpa sådana problem och det finns antagligen gitarrer med mindre långa band än den du just nu använder. När du ska köpa en gitarr anges hela halsen och i enheten tum – det kallas mensur på svenska och scale length på engelska.

Använd alternativa ackord eller capo

Om du tycker vissa ackordgrepp är svåra att ta finns det säkert något alternativt grepp för samma ackord du kan använda i stället. Det finns trots allt bara tolv olika toner och greppbrädan har mängder av positioner där olika konstellationer av toner är möjliga (vanliga dur- och mollackord innehåller bara tre unika toner). Eftersom måtten mellan bandstavarna minskar desto högre upp på halsen du kommer kan ackorden bli lättare för korta fingrar högre upp.

Än enklare är det förmodligen att använda en capo, vilket gör att du kan spela längre upp på halsen där banden är kortare, fast med samma ackordgrepp.

Förbättra din teknik och din hands smidighet

Många som tycker deras fingrar inte räcker till för att spela ackord och dylikt använder bristande teknik. Positionen hos din hand kontra gitarrhalsens utsträckning till exempel påverkar hur långt du kan nå horisontalt utmed greppbrädan (se "Rätt grepp kring gitarren", bild 2, 3). Sedan handlar det också om att placera fingrarna på ett sådant sätt att du använder deras respektive räckvidd på bästa vis.

Med tiden kommer din hand klara av saker den inte gjorde i början. Särskilt om du låter den jobba lite (inte detsamma som att göra något som kan skada den), på det sätt att du ibland använder ackord som tvingar dig att sträcka ut fingrarna. Med tiden kommer du kunna spela dessa ackord lättare eftersom handen har blivit smidigare.