Capo

En capo (eller capotasto som är det egentliga namnet) är som en klämma du fäster vid något band på gitarren, den kallas även barréklämma. Med hjälp av en capo kan du transponera, vilket innebär att du förflyttar dig till en annan tonart. Det kan också vara till hjälp om du inte känner till vissa ackord eller har problem med ackordgreppen.

Varför använda en capo?

En capo används till att transponera tonarten. Det vill säga att du kan förflytta en hel låt från att spelas i C till exempelvis E. Detta kan till exempel göras för att förenkla för sångaren (eller om det är du själv som sjunger) då vissa tonarter är lättare än andra för sång. Det kan också göras för att du ska slippa spela barréackord – med hjälp av en capo kan du mycket lättare spela de där ackorden som du eventuellt hade problem med innan. Det kan även bli enklare att ta ackord eftersom du kan ta samma grepp på fingerbrädan där banden är smalare.

När du fäster capo över ett visst band på gitarren flyttas samtliga toner, vilket också innebär att spelar du exempelvis ett öppet C-ackord kommer det inte längre vara C (se tabell nedan hur tonarterna transponeras). Det som innan var ett C-ackord blir ett D-ackord om du placerar capon på andra bandet. Likadant blir det som var ett A-ackord ett B-ackord med capon på andra bandet. Capon kan placeras på alla band, men efter sjunde bandet brukar det bli svårt att få plats med fingrarna. När du sätter fast capon ska du fästa den nära bandstaven, precis som du placerar fingertopparna.

Modeller, material och pris

En capo eller barréklämma finns i olika utföranden och en del är anpassade för olika gitarrer (storlekar på gitarrhalsen kan t.ex. skifta mellan en stålsträngad och nylonsträngad gitarr). Priset ligger på omkring 50 kronor och uppåt. På bilden nedan ser du en modell som heter Shubb, vilken rekommenderas och dess pris ligger runt 200 kronor. En annan populär capo är G7th Capodaster som också är liten och behändig, priset ligger runt 250 kronor. Ytterligare ett märke att nämna är Kyser.

Det finns många modeller och samtliga har samma funktion där det viktiga är att capon fäster ordentligt kring gitarren och trycker ned strängarna jämnt. En extra fördel är så klart om den är snabb och enkel att sätta fast.

En annan sak att tänka på är om du ska ha en capo för välvd eller plan gitarrhals. I de flesta fall fungerar en välvd bra, men till en nylonsträngad gitarr kan du behöva en capo för plan greppbräda.

capo fäst på gitarr
En capo sedd från ovansidan och undersidan av gitarrhalsen.

På bilden ovan ser du hur capon kan fästas på gitarren. Ett tips är att fästa den nära bandstaven, på det viset kommer tonerna låta rätt. Observera att ljudet av öppna strängar ändras något med påsatt capo. Då låter lite mindre och ringer ut något kortare tid.

Förändring av tonarter

Med en capo kan du alltså enkelt transponera och förflytta dig till en ny tonart (se tabell över tonarter). Om det är en låt som normalt spelas i tonarten G, fast en sångare hellre vill sjunga i A kan du placera en capo på andra bandet och spela samma ackord som innan, fast det kommer låta som i tonarten A eftersom tonhöjden har ändrats.

Detta kan också hjälpa dig att spela vissa ackord som du annars har svårt för. Många tycker till exempel det är svårt att spela ett F ackord. Med hjälp av en capo kan du spela ett F ackord genom att placera din capo på första bandet och ta ett E-ackordgrepp - det kommer låta precis som F dur!

Här finns en ackorddiagram och tabell där du kan se hur toner transponeras med en capo.

Partiell capo

Det finns också en alternativ kategori, så kallad partiell capo, som inte trycker ner samtliga sex strängar. Det finns olika sorter, men vanligast är sådana som pressar ner tre strängar. Det finns ett par användningsområden för dessa. Letar du efter nya låtidéer, nya voicings och så vidare kan du använda en partiell capo för att experimentera (notera att det går att även spela "bakom" capon eftersom den inte sträcker sig över samtliga sex strängar).

Det är också ett något som kan hjälpa nybörjare som tycker det verkar svårt att ta ackord med många fingrar. Genom att använda detta hjälpmedel behöver fingrarna bara pressa ner en eller två strängar åt gången. Likadant kan dessa typer av capos hjälpa personer som till exempel saknar ett finger eller dylikt att faktiskt ändå spela gitarr, vilket så klart är fantastiskt i sig.

Alla musikaffärer kommer inte ha dessa i butiken, men har du ingen välsorterad musikaffär i din närhet går det att beställa på nätet. Priserna ligger normalt på 200–300 kronor. Det är ofta enkelt att skära bort delar av gummit från en vanlig capo, vilket fungerar ibland men det kan bli att någon sträng vibrerar mot metallen beroende på modell.

Capo som simulerar alternativa stämningar

En capo kan göra mer än bara ändra intonation. Det finns en särskilda sorts klämmor som kan sättas fast och fås att simulera en viss stämning. Fördelen är att du bara sätter fast din capo över strängarna och du slipper skruva.
Det finns bland annat några stycken från D'Addario som gör detta: PW-CP-14 NS Artist DADGAD Capo och PW-CP-15 NS Artist Drop Tune Capo. Priset på dessa är runt 300 kronor.