Pickuper för gitarrer som saknar mikrofon

En del gitarrer har inbyggda mikrofoner, men om din gitarr saknar detta finns det enkla sätt att ändå få ut ljudet via en förstärkare. Den vanligaste lösningen är att använda en pickup som kläms fast vid ljudhålet från vilken en sladd kopplas till förstärkare.

Löstagbar pickup mick

Om du har en vanlig akustisk gitarr, men inget uttag för någon kabel kan du då koppla en förstärkare till den? Ja, du kan sätta dit en pickup mic. Något trådlöst alternativ finns egentligen inte i detta fall då detta kräver ett uttag på gitarren (därifrån en plugg med sändare skickar en signal till förstärkaren).

En löstagbar pickup mick sätter du enkelt fast vid ljudhålet – du behöver inte lossa strängarna – och sedan fungerar den som om gitarren hade en inbyggd mikrofon. Det finns en sladd på den löstagbara mikrofonen med teleutgång som ska kopplas till en förstärkare. Tekniskt går det till så att pickupen fångar upp strängarnas vibrationer och omskapar dem till en signal som via förstärkaren omvandlas till ljud.

Dessa används alltså för akustiska gitarrer (elgitarrer har alltid inbyggda mickar). En populär produkt på området är Shadow SH330 (se bild 1) för runt 500 kronor och avsedd för stålsträngat.

löstagbar pickup
Bild 1. Exempel på löstagbar pickup från Shadow.

Det finns även billigare produkter av detta slag, men som alltid varierar kvaliteten med priset. Att tänka på när du ska köpa en löstagbar mick är att vissa är avsedda för en gitarrtyp, till exempel stålsträngad. Det kan också vara bra att ta reda på så den produkt du köper passar med ljudhålet hos din gitarr ifråga om mått. Vanligt är att pickuper av dessa slag är av typen single coil. Vill du särskilt ha en av typen humbucker går det att få tag i sådana också (normalt är dem något dyrare). De flesta löstagbara pickuper för akustiska gitarrer drivs av batterier och oftast medföljer sådana (men det kan vara värt att kolla upp på förhand).

Pickup med inbyggd mikrofon

En del dyrare modeller är även utrustade med mikrofoner. Mikrofonen kan förstärka ljudet ytterligare, men den gör också att ljudet blir varmare. Dessutom kan ljudet modifieras på flera sätt om en mikrofon är involverad. Till exempel pickupsystemet Rare Earth Mic Blend från Fishman (se bild 2) kan ställas in efter hur mycket av gitarrens naturliga ljud som ska gå ut i förstärkaren och hur mycket som ska gå ut via mikrofonen.

löstagbar pickup med mikrofon
Bild 2. Löstagbar pickup från Fishman med mikrofon.

Förstärkning av ljudet och minskad feedback

Om du vill få ett starkare ljud med mer klarhet i kan Planet Waves O-Port användas som inte behöver någon sladd och därmed ingen förstärkare. När du väl avlägsnat strängarna är den enkel att montera då den kan vikas ihop och fyller sedan ut området vid ljudhålet (se till att dess diameter inte är för stor för din gitarrs ljudhål innan du köper).

För att undvika missförstånd ska det tilläggas att senast nämnda produkt inte ger samma ljud som om du använt en förstärkare. O-Port används ofta tillsammans med en vanlig mikrofon till exempel vid ett scenframförande och då för att förstärka ljudet.

O-Port ska inte förväxlas med Screeching Halt från samma tillverkare då de ser rätt lika ut och monteras båda på liknande sätt. Screeching Halt  är till för att avlägsna oönskad feedback (rundgång) och inte för att påverka ljudet i övrigt.

Läs mer om pickuper och hur dessa fungerar.