Annons ebok

Gitarrslide (sliderör)

En gitarrslide eller sliderör är oftast av glas eller metall och är anpassad för att ett finger, ringfingret eller lillfingret är att föredra, ska stickas in i det. Sedan ska röret läggas plant mot strängarna medan du spelar och ett annorlunda gitarrljud uppstår.

Spela med gitarrslide

Det går att spela med sliderör på vanliga gitarrer, till exempel stålsträngad eller elgitarr, men optimalt är en dobro (har en metallresonator på ovansidan av kroppen). En annan metod är "lap steel", vilket innebär att du har gitarren plant liggande i knäet.

Spelar du regelbundet med en slide kan det vara att föredra att öka stränghöjden, vilket kan fixas på egen hand om gitarren har justerbart ställ eller så kan en sadelhöjare (en sadel som läggs ovanpå den andra sadeln) användas. Anledningen till att man vill ha högre stränghöjd är att sliden placeras vid strängarna i höjd med bandstavarna och inte mellan. En annan anledning är att du eventuellt även vill byta till tjockare strängar (eftersom bends sällan utförs när man spelar slidegitarr är detta smidigare än annars).

Rent spelmässigt fungerar öppna stämningar bäst för slidegitarr. Dessa stämningar gör att du kan lägga sliden över alla strängar eller de fem understa och spela ackord därigenom.

Det viktigaste du ska tänka på och som skiljer sig från vanligt gitarrspel är:

  1. Ha slideröret på ring- eller lillfingret. Prova dig fram till vad du föredrar.
  2. Du ska placera fingret med slideröret rakt ovanför bandstaven och inte bakom.
  3. Du ska inte trycka ner strängarna utan bara nudda dem (se till att du nuddar alla strängarna som ska spelas annars kan det uppstå ett rasslande ljud).
  4. När du vill undvika att en sträng ska ljuda använder du lillfingret framför slideröret för att dämpa strängen. Om du har röret på lillfingret kan du vid behov använda pek- eller långfingret för att dämpa strängarna bakom som inte ska ljuda.
  5. De flesta föredrar att spela utan plektrum, då det blir ett varmare ljud och ett sliderör fungerar dessutom som plektrumet i den mån det handlar om att förstärka ljudet.

Material

Materialet kan påverka känslan och ljudet. Glas eller metall är vanligast, men det finns även sliderör gjorda i andra material som aluminium, mässing och stål. Att tänka på är att vissa metalltyper väger en del och därmed tynger ned strängarna extra mycket, vilket gör högre stränghöjd än viktigare. Även tjockleken på rören påverkar ljudet. Läs mer om vilka material som finns och hur dessa funkar.

sliderör
Guldfärgad slide i aluminium.

Storlekar

Det finns dessutom olika storlekar, vilka förutom sett till passform kan varieras beroende på musikstil. Mindre slides är för den som vill spela relativt "normalt", men ha extra möjlighet att använda slides via lillfingret. Ju större slides, desto mer "sustain".

Pris

En gitarrslide är ingen dyr investering utan brukar ligga prismässigt på runt 50 till 300 kronor.

Speltekniker

Med en slide uppkommer både nya möjligheter och svårigheter. Du kan skapa ett helt nytt sound, vilket bland annat karaktäriseras av mer "sustain" (tonerna ringer ut längre) än annars. En vanlig teknik är att skapa vibraton, vilket görs genom korta och snabba sidledsrörelser.

En annan sak är att ackord kan spelas på ett nytt sätt. Du kan till exempel spela fyra toner på tre strängar, genom att först slå an samtliga tre och sedan dra sliden framåt ett band och slå an en ytterligare sträng, vilket gör att totalt fyra toner ringer ut tillsammans. Detta är också delvis en "nödlösning" då det blir svårare att ta ackordgrepp med en slide på ena fingret.

Slides "in action"

Om du slutligen vill höra hur det kan låta då en slide är inblandad kommer här videoexempel:



I övrigt kan du lyssna på äldre blues där slidegitarr är ett vanligt inslag, till exempel Elmore James. Bland mer moderna artister är Rick Vito en mästare på området.