Mikrofoner
Vad en mikrofon gör rent tekniskt är att omvandla ljudvågor till elektroniska impulser. Då det mänskliga örat har en trumhinna har mikrofonen ett membran, vilket vibrerar och framkallar ljud. Mikrofon är en del av den skapande processen när du sysslar med musikproduktion. Tänk på att riktningen och avståndet till mikrofonen är viktiga faktorer och det kan vara värt att pröva olika mikrofontyper för att hitta ett ljud du gillar.Råd till dig som ska köpa en mikrofon
Det finns fyra huvudgrupper av mikrofoner:
- Dynamisk mikrofon - vanligast i live-sammanhang men också vanlig i studio.
- Kondensatormikrofon (stormembransmikrofon) - dyrast, relativt vanlig i studio.
- Bandmikrofon - används ibland i studion, för ömtålig för scenbruk.
- USB-mikrofon - smidigt och billigt alternativ.
Man skiljer också på riktade och rundupptagande mickar. En riktad mik kallas för "njure" (cardioid) och är extra känslig av ljud från ett visst håll. Fördelen med dessa är att du kan skärma av oönskade ljud från omgivningen bättre. Rundupptagande omnimikrofoner, en sådan typ kallas även för "kula", är i stället lika känsliga oavsett varifrån ljudkällan kommer.
Termer som kan vara bra att känna till:- 8-karakteristik ("åtta")
- Speciell typ av mikrofon med membranet format som en åtta. Tar upp ljudet bakom och framför mikrofonen, men kraftigt reducerat från sidorna.
- Amplitud
- Annat ord för ljudstyrka.
- Decibel
- Den enhet som ljudvolym mäts i, förkortas dB.
- Hertz
- Den enhet som ljudvågor mäts i, förkortas Hz. Det mänskliga örat kan uppfatta ljud inom frekvensen 20–20 000 Hertz.
- Hypercardioid karaktäristik
- Riktad mikrofon med smalt ljudupptagningsområde, även kallad "hypernjure".
- Högpassfilter (high-pass filter)
- Skär bort ljud från låga frekvenser (dvs. basljud). En del mikrofoner är utrustade med detta som på engelska ibland även kallas low-cut filter.
- Impedans
- Brukar mätas i Ohms och är förhållandet mellan spänning och ström.
- Närhetseffekten
- Skillnaden i ljudet som uppstår från lufttryck vid mikrofonmembranets framsida och baksida som uppstår med riktade mikrofoner.
- Närmickning
- Mikrofonen placeras väldigt nära ljudkällan. Mindre av omgivningen tas upp, men kan ibland resultera i att det låter onaturligt.
- Proximityeffekt
- Uppstår då en riktad mikrofon är placerad nära en annan ljudkälla. Detta medför en överdriven bashöjning och används ibland medvetet vid inspelningar.
- Puffljud
- Ljud som framkallas av konsonanter. Konsonanter avger olika mycket puffljud när de uttalas. Bokstaven P avger mycket medan bokstaven V avger mycket lite. Pröva att säg olika konsonanter medan du håller handen framför munnen och du känner en skillnad på luftström.
- Puffskydd (pop filter)
- Konstruktion för mikrofonen som förhindrar eller reducerar så kallade "puffljud", vilka uppstår från ord med p- och b-ljud som genererar starka luftströmmar. Skyddet placeras mellan mikrofonen och sångaren, strax framför mikrofonen.
- Shockmount
- Stativfäste ämnad att isolera mikrofonen från stativet och därigenom minska eventuella störningar i form av vibrationer.
- Transienter
- Korta signaler eller så kallade "attackljud".
- XLR
- Namnet på den vanligaste anslutningen för mikrofoner.
Inspelning och mikrofonplacering
När det gällde ljudinspelningar förr i tiden användes en enda mikrofon. Det gick till på det viset att instrumenten placerades på olika avstånd från mikrofonen beroende på deras ljudstyrka. Svagare instrument placerades således långt fram och starka instrument längre bak i rummet.
I dagens inspelningsförhållanden placeras inte längre instrumenten efter ljudstyrka utan numera används i stället en större uppsättning mickar. Dagens multi-mikrofonteknik innebär en mikrofon per instrument eller oftare ännu flera (det finns förstås olika smak och tycken, en del tycker det låter bättre med mindre separation mellan instrumenten och är ute efter en naturlig live-känsla). Dessutom brukar mikrofoner placeras rummet en bit från instrumenten, vilket bland annat bidrar till ett naturlig reverb.
Mikrofonplacering är ett stort område och det kan avgöra mycket för resultatet hur du går till väga med den här biten. Ju närmare instrumentet du placerar micken, desto bättre framträder den gentemot övriga ljud runtom. Tänk dock på att ett väldigt litet mikrofonavstånd innebär att ljud du kanske inte vill ha med fångas upp. Sitter du och spelar vid ett piano är det förmodligen inget problem att omges av flera mickar. Däremot om du spelar gitarr stående vill du kanske röra dig lite yvigare och då kommer dina förflyttningar märkas i form av skillnader av ljudstyrka om mikrofonavståndet är litet.
När det gäller mikrofonplacering för gitarr beror det ganska mycket på vilken musikgenre det är frågan om. Normalt används en mikrofon tillsammans med en preamp för att förstärka ljudet och göra det varmare. När det handlar om akustiska gitarrer är 1–3 decimeter avstånd ett bra riktmärke (den ska så klart inte komma i vägen). Ofta placeras micken någonstans i höjd med tolfte bandet på gitarren och inte direkt vid ljudhållet, vilket kan leda till för mycket bas. Det går förstås även att använda flera mickar och då går det även att blanda dynamiska med kondensatormikrofoner.
Spelas ljudet in från en förstärkare placeras förstås micken framför denna. En decimeters avstånd eller så brukar vara lagom. Man brukar försöka undvika att ha micken placerad vid högtalardelens centrum utan något vid sidan om.
Dynamisk mikrofon
En dynamisk mikrofon kallas även handmikrofon då den ofta används av sångare på scen. Det finns även minimodeller som används mer specifikt framför instrument eller förstärkare.
Hos en dynamisk mikrofon är membranet kopplat till en elektronisk spole. När ljudvågor får membranet att vibrera kommer spolen i rörelse och framkallar spänning över spolens två poler. Den dynamiska mikrofonen är alltså mekaniskt uppbyggd till skillnad från kondensatormikrofonen.
Fördelar och nackdelar med en dynamisk mikrofon
- En dynamisk mikrofon behöver ingen strömkälla eller batteri (kräver alltså ingen fantommatning).
- Bra för högfrekventa ljud (t.ex. trummor och elgitarr).
- Robust och tålig.
- Relativt billig.
- Den är flexibel och fungerar väl som "allroundmikrofon".
- Mindre bra på lågfrekventa ljud (inte lika "detaljerad" återgivning av ljud som kondensatormikrofoner).
- Fungerar dåligt när mikrofonen är placerad långt ifrån ljudkällan.
Tillverkare och modeller
Exempel på tillverkare av dynamiska mikrofoner är: Shure, AKG, Sennheiser och ElectroVoice.
Shure SM47 och SM48 är mycket gångbara och har använts i stor utsträckning under många år, det modesta priset på runt 1000 kronor har ytterligare bidragit till populariteten. I samma överkomliga prisnivå står Sennheiser e845 ut från Sennheisers Evolution-serie. Två klassiska modeller är ElectroVoice RE20 och Sennheiser MD42 vilka hamnar i nästa prisklass i spannet 2000–4000 kronor.
Kondensatormikrofon
Kondensatormikrofoner (eller stormembrans-mikrofoner som dem ofta benämns) har inbyggd förstärkare då ljudstyrka inte uppnås i tillräcklig grad annars. Denna drivs oftast med hjälp av ett mixerbord eller ett ljudkort med fantommatning. Dessa fungerar bra för inspelning av akustisk gitarr, men är sämre för sång.
Fördelar och nackdelar med en kondensatormikrofon
- Hög känslighet.
- Lågt eget brus.
- Klarar låga frekvenser mycket bra.
- Är generellt dyrare än dynamiska mikrofoner.
- Är känslig för snabba attackljud.
- Är ganska ömtålig.
Tillverkare och modeller
Exempel på tillverkare av kondensatormikrofoner är Neumann, Sennheiser, sE, AKG och Pearl. Neumann U47 som lanserades år 1947 var den första med omställbar riktningskarakteristik. Den är en av de mest berömda kondensatormikrofonerna som finns, fast tillverkas inte längre utan har under åren avlösts av modellerna U48, U67 och U87. En Neumann U87 kan köpas i musikaffärer för cirka 20 000 kronor.
Bandmikrofon
Bandmikrofonen är ett slags dynamisk mikrofon som efter en rejäl nedgång i popularitet börjar bli allt vanligare igen (är för den som vill ha ett vintage-ljud). Den har sitt namn på grund av det veckade band som sitter mellan polerna. När ljudvågorna når mikrofonen sätts bandet i rörelse.
Denna mikrofontyp är mindre vanlig än dynamiska mikrofoner eller kondensatormikrofoner, vilket främst beror på att den är väldigt ömtålig. Bandmikrofonen är därför inte lämpad vid scenbruk utan används huvudsakligen vid studioinspelningar. Precis som för kondensatormikrofoner behövs en preamp för att öka signalen.
Varför bandmikrofoner ändå används beror på att många uppskattar dess naturliga ljud som kan beskrivas som varmt och mjukt. De har funnits sedan 1930-talet och många förknippar dem med ett vintage-sound. De kan lämpa sig till olika instrument inklusive inspelning av sång. Inom jazz används de ofta.
Fördelar och nackdelar med en bandmikrofon
- Ger ett naturligt ljud.
- Klarar höga frekvenser bra.
- Kräver preamp.
- Väldigt ömtåliga.
Tillverkare
Exempel på tillverkare av bandmikrofoner är: Blue, sE, Oktava,Crowley och RCA.
USB-mikrofon
USB-mikrofoner är en lösning att överväga för dig vill göra enkla inspelningar i form av sång och akustisk gitarr. Med en USB-mikrofon slipper du tänka speciellt mycket på det tekniska – externt ljudkort, preamp och fantommatning försvinner ur bilden – och det är egentligen bara att koppla in mikrofonen genom ett USB-uttag och börja spela in.
Behövs något mer för att spela in?
Normalt sett behöver du ett ljudkort när du ska spela in musik till din dator, fast om du använder en USB-mikrofon behöver du inte detta. Det kan dock vara en fördel att köpa ett ljudkort eftersom du då slipper hålla på att ändra dina ljudinställningar, vilket du ibland måste göra när du använder en USB-mikrofon.
När du spelar in musik eller dylikt på din dator med mikrofonen behöver du även ett musikprogram där du kan redigera och spara ljudet.
USB-mikrofon kontra andra mikrofoner
Experterna brukar sällan rekommendera USB-mikrofoner utan brukar säga att det är bättre att du skaffar en annan mikrofontyp och pekar ut en rad brister med USB-alternativet. Det framhålls då att det blir problem med att spela in på flera kanaler, problem med medhörningen och så vidare.
”Experterna” har förvisso rätt i sak, fast samtidigt missar de hela poängen med att en amatör oftast inte ska använda mikrofonen till något mer avancerat än att spela in sin musik i en enda inspelning.
Rent ljudmässigt duger faktiskt USB-mikrofoner riktigt bra (som alltid finns det så klart bättre och sämre modeller). Om din avsikt är att sitta hemma och spela in några låtar du kanske skrivit för guran utan större pretentioner, då är detta alternativ troligen fullt tillfredsställande för dig.
USB-mikrofon ihop med mobil eller surfplatta
iRig Mic HD lanserades av IK Multimedia som den första handhållna mikrofonen av sitt slag anpassad för att användas ihop med smarta mikrofoner och surfplattor. Mikrofonen kan bland annat användas till musikinspelningar och levererar 24-bitars ljud.
iRig Mic HD är kompatibel med iPhone, iPad, iPod och även Mac. Tanken är främst att den kan användas utan kringutrustning tillsammans med en mobil eller surfplatta. Vid köp av denna mikrofon ingår tre olika appar för bland annat inspelning och ljudredigering. Dessa är VocaLive, iRig Recorder och AmpliTube. Priset är 500 kronor.
En ytterligare produkt att nämna är Apogee MiC. Detta är en något större mikrofon, men passar ändå in i kategorin minimikrofon. Tillverkarna lanserar Apogee MiC som den första minimikrofonen med studiokvalitet och den är speciellt framtagen för att fungera ihop med GarageBand. Apogee har en inbyggd förstärkare och kan anslutas direkt med USB till en iPhone/iPad (iOS 4.3 och senare stöds) eller Mac. Cirkapris 1 700 kronor.
Upphängning
Mikrofonupphängning, mikrofonstativ eller mikrofonhållare är tre namn på utrustning att använda när du spelar in. Om du inte under en inspelning håller i mikrofonen behöver du något som håller den på plats.
Mikrofonstativ
Det vanligaste och förmodligen enklaste är att fästa mikrofonen på ett stativ – det finns både golvstativ och bordsstativ. Därtill kan du behöva någon form av upphängning eller hållare som stabiliserar mikrofonens läge.
Mikrofonupphängning
Med mikrofonupphängning (se bild) kan du optimera inspelningens resultat genom att använda elastiska konstruktioner med stötdämpning. En bra mikrofonupphängning gör bland annat att inspelningen inte blir lidande av små detaljer som vibrationer från golvet och dylikt. Ibland ingår mikrofonupphängning när du köper en mikrofon, särskilt brukar detta vara fallet när du köper lite dyrare modeller.
Mikrofonhållare
Mikrofonhållare med bordsstativ eller mikrofonhållare med bom är billigare alternativ för dig som inte har stora krav på inspelningen.
Sjunga med mikrofon
Här följer några saker att tänka på då du sjunger i mikrofon.
För inspelning i studio
- Håll mikrofonen konsekvent på samma avstånd från munnen och gör inte för stora rörelser.
- Använd mikrofonställ / mikrofonstativ vilket gör att du slipper omedvetna handrörelser.
- Sjunger du genom en dynamisk mikrofon är 1–2 decimeters avstånd ett riktmärke att gå efter.
- Ta reda på om det är en riktad mikrofon.
- Sjunger du genom en riktad mikrofon ska du tänka på ifall andra ljudkällor är riktade rakt mot mikrofonens införsel av ljud. Det finns speciell utrustning som reflekterar och filtrerar bort en del av inkommande ljud från andra källor, till exempel sE Electronics Reflexion Filter Pro.
- Genom att stå i ett studiobås undviks andra ljudkällor.
För uppträdande live
- Att vidröra mikrofonen med läpparna är inte optimalt, men det funkar dock och har även vissa praktiska fördelar: om du spelar gitarr eller piano samtidigt som du sjunger och ibland måste titta på ditt instrument kan det vara till hjälp att vidröra mikrofonen med läpparna för att behålla orienteringen och inte riskera sjunga bredvid mikrofonen.
- En del tycks vilja förmedla en intimitet genom att ha händerna placerade framme vid själva mikrofonen. Undvik helst detta och använd handtaget. En mikrofon är inget munspel.
Vad för slags mikrofon lämpar sig?
Det går att använda olika slags mikrofoner vid sång, men populärt är att använda en stormembrans kondensatormikrofon. Handlar det om aggressiv och intensiv sång som är "skrikig" föredrar en del dynamiska mikrofoner. Om du tänker spela in sång och till exempel ett instrument till samtidigt kan det vara fördel med en kondensatormikrofon som tar upp mer av ljudet från rummet. En del tycker också att bandmikrofoner är ideala för sångerskor då de lyfter fram det mörka och varma i den kvinnliga rösten.
Tillverkare och modeller
När du ska spela in din sång med hjälp av en mikrofon är det viktigt att du har bra utrustning. Mikrofoner som använts i studion under många år är Neumann U87-serien. En annan väldigt populär mikrofon är Shure 58, vilken anses passa extra väl för kvinnliga sångare och höga tonlägen.
I lyxklassen hittar du Røde Classic II, en stormembran som kostar någonstans kring 16 000–18 000 kronor. En annan mik med mycket hög kvalitet för inspelning av sång och där priset ligger några tusenlappar lägre är AKG C414.
Videomikrofon
Tänker du göra en video kommer en videomikrofon väl till pass. Q2HD från Zoom är en handhållen videomikrofon med bildupplösning 1080p (1800p är ett kvalitetsmått för HD och är det samma som full HD-upplösning) vid 30 fps eller 720p vid 60 fps (fps är förkortning för frames per second). Q2HD är också den första handhållna videomikrofonen utrustad med Mid-Side inspelning, vilket innebär att ljudet fångas in både rakt framifrån och från sidan.