Kablar

Kvaliteten på kablar kan påverka vilket ljud du får från din förstärkare. Eftersom ljudet måste "ta sig igenom" ännu ett medium kan det bli färgat och inte helt rent (med inte helt rent menas alltså att det inte kommer ut från förstärkaren exakt som det kom in).

Kablar för gitarr

En kabel som används för att ansluta gitarrer till förstärkare och annan eventuell kringutrustning kallas teleplugg eller instrumentkabel. Det finns olika storlekar på telepluggar och den du ska ha för instrument är 1/4 tum (alternativt kallas den 6,3 mm telekontakt). Det finns två sorters telekablar, vilka skiljer sig genom att de antingen har ett eller två svarta band vid ändarna. Det är varianten med ett band (monotele) som används för gitarr. Det finns numera även trådlösa system för gitarr.

Olika telekablar
Mono- och stereokabel.

Ska du koppla ihop effektpedaler används samma teleplugg och det finns för ändamålet korta sådana, vilka ibland kallas patchkablar.

Specialtillverkade kablar

Det finns därtill specialtillverkade kablar – som så klart också är dyrare – för den kräsne. Några större vinster sett till ljudkvalitet finns dock sällan att göra genom att köpa en dyr kabel.

Kabeltillverkarna vill så klart försöka påskina att deras produkter kan göra underverk för ljudet, men du kommer förmodligen inte märka någon större skillnad om ens någon. Här är läsning med fördjupning i ämnet gitarrkablar.

Vad den skillnad som finns mellan en vanlig kabel och en specialtillverkad består i är huvudsakligen olika värden av kapacitans. När det gäller kapacitans är så lågt värde som möjligt oftast bäst. Det behöver dock inte alltid betyda att ljudet blir till det bättre i dina öron. Om ljudet från din gitarr normalt låter lite väl tunt kan en kabel med hög kapacitans antagligen göra det lite fylligare.

hoprullad gitarrkabel
Gitarrkabel från Asterope.

Kapacitans skrivs i stil med 28pF/ft, vilket ska utläsas 28 pikofarad per feet. Piko är en biljondel och farad är själva enheten som används. Per feet, som skrivs på engelska, är sedan längden. En kabel med låg kapacitans har omkring 20-30pF/ft.

Som med all annan musikutrustning lönar det sig att testa olika produkter innan du gör ett val, om möjlighet finns. Några namn på tillverkare på marknaden med specialtillverkade gitarrkablar är Allesandro, Asterope, George L's och Planet Waves.