Stall
Stallet är konstruktionen i vilken strängarna är fästa vid gitarrens kropp. Den finns i olika utförande och vissa har en påbyggd arm som kan framkalla vibrato.Tune-o-matic
Tune-o-matic stall dök först upp på Gibson Les Paul under 1950-talet och används fortfarande på dessa samt de flesta andra Gibson-modellerna såsom som SG och ES339. Många andra tillverkare har tagit efter, bland annat kan man hitta en variant av Tune-o-matic på Fender Jaguar och Fender Mustang.
Bild 1. Tune-o-matic.
Stallet består av två tvärliggande delar där den ena är ett slags sadel som strängarna löper över och vars funktion är att justera strängens utsträckta längd innan de fästs i stallet. Delen som strängarna löper över är också justerbar med hjälp av skruvar för varje strängs nedfall i stallet.
Tremolostall
Tremolostall hittar man på Fenders två vanligaste modeller Stratocaster och Telecaster samt därför också på en mängd kopior av dessa från andra tillverkare. Designen är simpel och utgörs huvudsakligen av en platta som är fastskruvad med sex skruvar i kroppens trästycke. Designen gör det enkelt att justera vid stallklackarna genom åtkomliga skruvar som påverkar vardera sträng.
Bild 2. Tremolostall.
Vanligt är också med en svängarm fastskruvad på ena stallet sida, vilket är standard på Statocaster-modeller.
Bigsby
Ett så kallat Bigsbystall (efter Paul A. Bigsby) är hopbyggt med en svängarm som kan ge vibrato åt hela ackord. Dessa utgör en större sadelkonstruktion än annars och brukar vara i aluminium eller nickel och är ibland guldpläterade.
Bild 3. Bigsbystall.
Bigsby var från början ett gitarrmärke, fast är idag mest förknippad med den speciella varianten av stallet. Flera märken har modeller med Bigsbystall, till exempel är det vanligt hos Gretsch och Hagström, och det handlar då om främst om halvakustiska elgitarrer, men ibland solida elgitarrer.