Fender Telecaster

Telecaster var namnet på Fenders första gitarrmodell. Idag är den ikonisk samtidigt som dess uppdaterade modeller tillhör de bäst säljande av alla elgitarrer. Det finns olika sorter att välja mellan, vilket ska redas upp något här under.

Fakta

Telecastern är en av de allra första elgitarrerna som tillverkades i större skala och var föregångaren till Fender Stratocaster. Den har också något primitivt över sig, både i utseende och ljud. Det primitiva är idag är en uppskattad sida hos gitarren och en stor anledning till den aldrig vikande populariteten, men det ska också sägas att den inte är den mest ergonomiska. Fast denna nackdel kompenseras i de flestas ögon av den image Telecastern har.

Fender Telecaster karaktäriseras av ett primitivt och rått ljud, även om det är lätt att generalisera, vilket en del kommer sig av uppsättningen av två stycken single coil-pickuper i kombination med stallkonstruktionen (se bild 1) .

Genrer och gitarrister

Gitarren är mångsidig och används inom stilar som country, blues, rock, rockabilly och punk. Många kända namn har spelat med Fender Telecaster, från Merle Haggard och Willie Nelson till Keith Richards och Bruce Springsteen (kolla in konvolutet till Born To Run) till svenskar som Ulf Lundell och Joakim Thåström.

Pickupväljare med pilar
Bild 1. Igenkännbar funktionell stallmick.

Spelbarhet och skillnader mot Stratocaster

Eftersom många väljer mellan en av Fenders mest kända modeller ska något kort sägas om skillnaderna.

Vi börjar med likheterna. Modellerna väger båda i genomsnitt 3 till 3,5 kilo. Båda har en hals med 21 eller 22 band och oftast 25,5 tum mensur. Kroppen är gjord i antingen ask eller al medan halsen är i lönn för det allra mesta.

Vi går över på olikheterna. Det vanligaste träslaget i greppbrädan är för både Telecaster och Stratocaster lönn, men då mörkt trä används har Stratocaster ofta rosenträ medan Telecaster ibland har Pau Ferro. En annan skillnad märks på kroppsformen: Stratocastern har mer rundande kanter och kan därför upplevas skönare att hålla intill kroppen. Den stora skillnaden är dock att Telecastern har två mickar medan Stratocastern har tre (elektroniken är annars ganska lika).

Intressant är att jämföra vilka som spelat på gitarrerna, vilket kan ledsaga dig till ljudet du är ute efter:

Telecaster: Muddy Waters, Keith Richards, Curtis Mayfield, Joe Strummer, Paul Westerberg och Eddie Wedder
Stratocaster: George Harrison, Buddy Holly, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jeff Beck, David Gilmour, Mark Knopfler, Stevie Ray Vaughan och Yngwie Malmsteen.

Om du vill fördjupa dig i skillnaderna kan knappast någon berätta bättre om det än tillverkaren själv.

Serier och modeller

Det finns gott om modeller i olika serier. Vill man göra en indelning efter pris skulle man kunna placera American Original, American Professional och American Elite på den övre delen och Standard, Classic och Player på den nedre.

Nedan följer kort något om de mer populära Telecaster-modellerna inklusive bilder.

Fender Telecaster American Original med kropp i ask och tjock u-formad hals i lönn (även fingerbräda i lönn). Mensur 25,5 tum och 21 band. Notera att American Original och Original-serierna skiljer sig åtskilligt i pris.

Fender Telecaster gul och svart
American Original 50s med Gloss Nitrocellulose finish.

Fender Stratocaster American Professional är tillsammans med American Original två av de mest exklusiva serierna. Modellerna har vanligtvis kropp i ask och c-formad hals i lönn (även fingerbräda i lönn). Mensur 25,5 tum och 21 band.

Fender Telecaster gul och svart
American Professional med Gloss Polyurethane finish.

Fender Telecaster Classic med kropp i ask och c-formad hals av lönn (även fingerbräda i lönn). Mensur 25,5 tum och 21 band.

Fender Telecaster sunburst
Classic med Sunburst finish.

Fender Telecaster Player är en av Fenders mest prisvärda modeller. Kroppen är av al och halsen av lönn. Mensur 25,5 tum och 22 band.

Fender Telecaster turkos
Player med Gloss Polyester finish.

Priset varierar ganska kraftig beroende på olika serier och var tillverkningen sker. Det finns modeller som kostar under tio tusen och samtidigt de som kostar upp mot 20 000 kronor.

American Original-serien ligger runt 15 000–20 000 kronor medan Original-serien ligger runt 7000–9000 kronor.

American Professional kostar upp mot 20 000 kronor medan Player-serien bara kostar 6 000–8 000. Även Standard Telecaster kan nämnas och dessa brukar hamna runt 10 000 kronor.

Söker du ett billigt alternativ finns märket Squier som ägs av Fender vilka ger ut mindre påkostade kopior av Fender-gitarrer. En Squier Telecaster kan kosta runt 2000–5000 kronor.