Guild

Guild är ett klassiskt gitarrmärke symboliserat av hög klass med något sobert och diskret över sig.

Fakta, modeller och pris

Företaget startades 1953 i New York av Alfred Dronge och George Mann. Även om produktionen innefattar både akustiska och elektriska gitarrer är det främst på den akustiska sidan Guild visat sig som ett gångbart alternativ. Den karaktäristiska tonen brukar beskrivas som stor och rymlig samt balanserad mellan det varma och det skarpa och klara. Särskilt många så kallade singer-songwriters och artister inom genrer som country och jazz har spelat på Guild. Att nämna är exempelvis Joan Baez, Dave van Ronk, Tim Buckley, Eva Cassidy, Charlie Byrd och Bonnie Ratt.

D-serien består av gitarrer i dreadnought-form.

Guild gitarr i D-serien
Guild D-140CE.

F-serien består av gitarrer i jumbo-form.

Guild gitarr i F-serien
Guild F-150CE.

På elgitarrsidan finns det framför allt många serier med så kallade halvakustiska gitarrer. Detta har även gällt historiskt och det är en av anledningarna till att Guild också är ett gitarrmärke som förknippas med blues (Muddy Waters är här ett av de stora namnen). Bland annat Starfire-serien består av halvakustiska gitarrer.

Guild Starfire gitarr
Guild Starfire VI In Blonde.

Videon nedan är en promotion från tillverkaren gällande modellen Starfire IV ST.

Guild är ett exklusivt gitarrmärke och prislappen brukar därför bli relativt hög. För cirka 5000 kronor kan du köpa en av de billigare modellerna och sedan kan priset överstiga både 10 000 och 20 000 kronor.