Fender Stratocaster

Fenders gitarrmodell Stratocaster är den mest kopierade av alla gitarrer. Originalet är fortfarande den mest åtråvärda och tillverkaren lanserar årligen nya uppdateringar. Vill du ha en Stratocaster kan man lugnt säga att du har mer än en modell att välja mellan.

Fakta

Fender Stratocaster som hade sin födelse 1954 efter den designats av bland annat Leo Fender, är kanske världens mest berömda elgitarr. Bara Gibson Les Paul och möjligen systermodellen Fender Telecaster kan konkurrera om titeln.

Bortsett från ljudet, mer om det strax, finns det flera saker som bidrar till attraktionskraften i denna gitarr. Kroppen är designad i runda former, vilken gör den ergonomisk. Den har en dubbel cutway där den undre är djup och tillåter åtkomst till höga band på ett relativt bekvämt sätt. Stratan har också en vibratoarm som kan tillföra ytterligare effekter.

Gitarren har tre single coil-pickuper som styrs av en 5-läges omkopplare. Det finns alltså två mellanlägen där två pickuper ingår ihop (se bild 1). Totalt skapar det en fantastisk ljudpalett.

Pickupväljare med pilar
Bild 1. Omkopplare med respektive pickuper.

Bild 1 visar omkopplarens tre huvudlägen och vilka pickuper (mikrofoner) var och en hör ihop med. Det finns också två mellanlägen (andra och fjärde steget från vänster) där stallmick och mellanmick respektive mellanmick och halsmick blandas.

Genrer och gitarrister

Om det är något som förknippas med Stratocastern är det dess mångsidighet och det är därför nästan omöjligt att ringa in några särskilda musikstilar. Det är lättare att dra bort några: inom heavy metal och bebop till exempel ser man sällan till stratan.

Kända gitarrister som har spelat på en Fender Stratocaster är många, bland de stora namnen finns Jimi Hendrix, George Harrison, Mark Knofler och Buddy Holly.

Spelbarhet och skillnader mot Gibson

Eftersom många väljer mellan en Fender och en Gibson ska det här nämnas saker som skiljer dessa tillverkare åt.

Fender är oftast något lättare (en Stratocaster brukar väga drygt 3 kg). När det gäller Stratocaster kontra Les Paul ger den förra bättre möjligheter att komma åt de högre banden tack vare en dubbel cutaway. Den största skillnaden som påverkar ljudet är single coil-pickuper (Fender) kontra humbucker-pickuper (Gibson). Mer läsning om pickuper.

Serier och modeller

Det finns gott om modeller i olika serier. Vill man göra en indelning efter pris skulle man kunna placera American Original, American Professional och American Elite på den övre delen och Standard, Classic och Player på den nedre.

Nedan följer kort något om de mer populära Stratocaster-modellerna inklusive bilder.

Fender Stratocaster American Original är baserade på konceptet att det bästa från varje årtionde från tillverkningen framställs i en uppdaterad version. Därför finns det namn som "Original 50s", "Original 60s" som signalerar vilket årtiondes Strator designen är inspirerad av. Vad som skiljer är bland annat greppbrädan i lönn (50s) och rosenträ (60s) samt plektrumskyddets färg i vitt (50s) och mintgrönt (60s). Även halsprofilen skiljer sig åt där Original 60s är något plattare. I båda fallen är hårdvara i vintagestuk.

Fender Stratocaster guldfärgad
American Original 50s Aztec Gold finish.

Fender Stratocaster American Professional är valet för många som söker sig till Fenders elgitarrer. Du kan välja mellan greppbrädans träslag: lönn eller rosenträ. Det finns också många färgval för kroppens finish. Greppbrädan med 22 band är konstruerad för att även ackordspel på de höga banden ska ge hög precision i intonation.

Fender Stratocaster vitfärgad
American Professional Olympic White finish.

Fender Stratocaster Classic är det mer prisvärda valet för den som vill äga en Stratocaster. Serien är baserad på utgåvor från 50-, 60- och 70-talen. Det mesta är samma som i de dyrare modellerna, skillnaden till priset har mest att göra med att dessa tillverkas i Fenders fabriker i Mexiko och inte dem i USA.

Fender Stratocaster sunburst
Classic Player med Sunburst finish.

Fender Aerodyne Special Stratocaster är från en serie där ambitionen är att presentera modeller som är än mer ergonomiska och med en modernare look.

Fender Aerodyne Special Stratocaster
Aerodyne Special med Chocolate Burst finish.

Priset varierar ganska kraftig beroende på olika serier. Då "American" ingår i namnet (indikerar att tillverkningen sker i USA) går priset upp. Det går att hitta flera modeller för under 10 000 kronor, till exempel Standard-serien och Classic-serien.

Det finns också modeller som kostar upp mot 20 000 kronor. Det gäller serierna American Original och American Professional. American Elite-serien kan kosta över 20 000 kronor.

Söker du ett billigt alternativ finns märket Squier som ägs av Fender vilka ger ut mindre påkostade kopior av Fender-gitarrer. En Squier Stratocaster kan kosta runt 1000–4000 kronor.