Ibanez

Ibanez har sin bas i Japan och företaget tillverkar akustiska gitarrer, elgitarrer samt basgitarrer. Det får anses som ett av de mer prisvärda märkena för den som är ute efter en akustisk stålsträngad gitarr.

Fakta och pris

Tycker du att Ibanez låter spanskt? Grundaren av gitarrmärket var faktisk en spanjor, Salvador Ibáñez. Efter dennes död 1920 tog ett japanskt företag över tillverkningen som då också flyttades – idag görs dessa gitarrer i både Japan och Kina.

De akustiska gitarrerna är prisvärda och ligger ungefär på samma nivå som en annan japansk tillverkare: Yamaha som är en av de närmaste konkurrenterna i prissegmentet. Är du ute efter en prisvärd stålsträngad gitarr finns till exempel PF-serien att tillgå med och utan cutaway.

Ibanez PF 15 gitarr
Ibanez PF15 utan cutaway.

Artwood-serien är någonting för de som är ute efter en vintage-gitarr. Det handlar inte bara om vintage-känsla utan dessa är formmässigt designade som äldre gitarrer med drag åt lutan och i vissa fall som på bilden nedan kan också ytskiktet ha gjorts "slitet".

Ibanez AvN6 gitarr
Ibanez AVN6.

Elgitarrer från Ibanez har ofta en smal och därmed ”snabb” hals och är vanliga inom heavy metal. De många banden som kan nås gör det också Ibanez tillsammans med tillverkare som Schecter till ett favoritval för många virtuosa gitarrister. På bilden nedan ser du en Ibanez RG550XH-RSP. Detta är en speciell gitarr på grund av den är sjusträngad, men också för den långa halsen som har plats för många band i kombination med en djup cutaway som möjliggör åtkomst hela vägen.

Ibanez RG550XH-RSP
RG550XH-RSP.

I RG-serien ingår också en rad vanliga sexsträngare, inklusive spegelvända modeller för vänsterhänta som föredrar detta.

Det förekommer också att innovativa produkter släpps, till exempel presenterade Ibanez år 2014 RG Kaoss som är resultatet av ett samarbete mellan Ibanez och Korg. RG Kaoss har en ficka på gitarrkroppen där det finns en så kallad pad. Dessa interagerar på ett helt nytt sätt och skiljer sig en hel del från användning av multieffekter och pedaler. Det finns en elgitarrmodell (Ibanez RGKP6) och en basgitarrmodell (Ibanez SRKP4).

RG KaossDu ansluter kabeln mellan gitarren och Mini Kaoss pad och placerar padden i den avsedda fickan. Efter Mini Kaoss startas kan du välja bland effekter och börja spela.

Precis som med en effektpedal kan du också använda Mini Kaoss pad medan du spelar, men det hela tas ett steg längre. Förutom att byta till nya effekter kan du också använda pad-knapparna samt pekskärmen till att framkalla nya ljud.

Förutom alla effekterna som finns tillgängliga har elgitarren rattar för volym, distortion tone och distortion gain. Två switchar finns också vilka låter dig stänga av och på distortion samt Mini Kaos pad. Det finns även ett uttag för hörlurar.

Ibanez har flera serier akustiska modeller som när det gäller stålsträngade ofta ligger mellan 1500 och 5000 kronor. När det gäller elgitarrer varierar priserna en hel del.