Gibson Les Paul
Gibsons gitarrmodell Les Paul har sedan lanseringen på 1950-talet fått en ikonisk status och fortsätter vara ett av de mest gångbara instrumenten för gitarrister.Fakta
Den snygga designen i kombination med ljudet (nämnas kan bland annat fantastisk sustain och två humbuckers som bidrar till varmt och vid behov tungt och fett sound), har gjort att Gibson Les Paul är en av världens mest sålda gitarrer. Den har också kopierats av mängder av andra tillverkare och om prislappen på originalet är för dyr för dig rekommenderas särskilt Epiphone som är ett systerbolag med certifierade och klart billigare gitarrer.
Genrer och gitarrister
Gibson Les Paul används främst inom rockigare stilar, från indie till hårdrock. Bland kända gitarrister som spelar eller har spelat Les Paul kan nämnas Jimmy Page, Slash, Zakk Wylde, Pete Townshend och Steve Jones. Med även bluesmannen Eric Clapton har använt Les Paul och skulle på 1960-talet vara ett viktigt namn för den uppåtgående statusen för gitarrmodellen.
Spelbarhet och skillnader mot Fender
Det finns några nackdelar med konstruktionen som rör spelbarheten. Det första är att Les Paul är en relativt tung gitarr. Det andra är att det bara finns en utfasning på undre sidan av kroppen, vilket gör att det är något svårt att komma åt de högsta banden på ett vettigt sätt. För dig som prioriterar detta har Gibson SG likt Fender Stratocaster dubbel cutaway.
För många står valet mellan Les Paul och Telecaster eller Stratocaster. Det kan vara på sin plats att nämna något om vad som skiljer dessa modeller åt. Gibson använder välvda kroppar medan Fender har platta. Gibsons gitarrer har vanligtvis mer sustain bland annat på grund av halsens konstruktion. De kanske största skillnaderna beror på pickuperna och de respektive micksystemen. På en Gibson sitter ofta två humbuckers medan Fender har två till tre single-coils. Gibsons gitarrljud blir därför varmare och mörkare än Fenders, generellt. Till sist kan tilläggas att Gibson allmänt är något dyrare än Fender, det beror inte på att de är erkänt bättre utan för att gitarrkonstruktionen är något mer invecklad.
Serier och modeller
Med åren har det utkommit flera utgåvor av Gibson Les Paul. Den första versionen kallades Goldtop, och sedan har bland annat Custom, Special och Standard följt. Les Paul utkommer regelbundet i nytappningar där smärre modifikationen har gjorts mot föregående versioner. Idag finns det flera serier dessutom, vilket är en smärre "taxonomi" och inte så lätt för konsumenter att hålla på. Här följer en genomgång.
Gibson Les Paul Standard är en av de mest påkostade och Gibson satsar stora resurser på denna serie. Det går också att få tag i nyversioner av "historiska" utgåvor i serien LP Standard, för dem som åstundar en särskild årgång (med dyrare prislapp bör nämnas). Material är huvudsakligen mahogny (kropp och hals) och rosenträ (greppbräda). Halsen har 22 band och inläggen är i pärlutförande. Olika finishar kan väljas mellan.
LP Standard med Light Burst finish.
Gibson Les Paul Custom skiljer sig mestadels utseendemässigt mot LP Standard genom den guldkromade hårdvaran. De senaste versionerna har greppbrädor av richlite.
LP Custom med Ebony finish.
Gibson Les Paul Traditional skiljer sig bland annat genom att locket är i lönn i stället för mahogny. I övrigt skiljer den sig bland annat med annat material i inläggen och i sadeln. Annars gäller som för de andra serierna en greppbräda med 22 band.
LP Traditional med Caramel Burst finish.
Gibson Les Paul Studio är något mer skonsam mot plånboken för dig som vill äga en äkta Gibson Les Paul. Den skiljer sig utseendemässigt främst genom att greppbrädan är i ljust trä (granadillo). Den är också något lättare i jämförelse med de andra serierna.
LP Studio med Wine Red finish.
Utöver dessa serier finns några ytterligare. Till exempel S-serien där de typiska blockinläggen är utbytta mot vanliga runda. Sedan finns också den extremt dyra Collectors Choice-serien med gitarrer som ofta överstiger 100 000 kronor.
Prisklasserna för Standard och Custom startar någonstans kring 25 000 kronor och kan sedan överstiga både 30 000 och 40 000 kronor.
Traditional och Studio-serierna ligger lägre i pris och kan komma ner mot 10 000 kronor.