Gitarrstol

Många spelar gitarr sittandes på en vanlig stol eller i soffan. Inget fel med det, men en riktig gitarrstol gör att du hamnar i en förmodligen bättre ställning som både gör att du kommer spela lättare och slipper ryggont.

Barstolar och justerbara pallar

Om du går in i en musikaffär med en gitarravdelning kommer du troligtvis få syn på något som liknar en barstol. Dessa är oftast lägre än vanliga barstolar (det finns dock olika höjdmått) och är anpassade för sittande gitarrspel.

Det finns en ring ungefär halvvägs upp som kan användas att vila ena foten mot om man önskar. Även om de saknar ryggstöd har dessa flera fördelar mot vanliga stolar för den gitarrspelande. De gör att du kan komma högre upp för att till exempel sitta framför ett notställ. Vissa har även snurrfunktion. Vanliga höjdmått är 60 centimeter (24”) och 76 centimeter (30”).

Barstolar för gitarr
Barstolstypen finns normalt i två storlekar.

Sittdynan är av skinn, antingen matt eller glansigt. Priset brukar ligga runt 1000 kronor eller något under.

Alternativet är en gitarrstol (kallas hos vissa butiker för gitarrpall) som är mer avancerad i konstruktionen och har ibland ryggstöd. Dessa har bättre möjligheter för att ställa in en exakt önskad höjd både på sittdyna och ibland – beroende på modell – fotstödet.

Gitarrstolar
Två exempel på gitarrstolar.

Priset på dessa skiftar något mer, men ligger även i här runt tusenlappen.