Lär dig riff och konsten att komma på egna

Den här artikeln vägleder till hur typiska gitarriff är konstruerade och du kommer också få tips på hur du skapar dina egna riff. Se också exempel på kända riff.

Fyra olika exempel på hur riff kan vara konstruerade

När man väl börjat hitta på riff brukar det flyta på, men det kan vara svårt i början innan man förstår hur det hänger ihop. Låt oss börja med att prova ett enkelt riff på tre ackord – i den här lektionen kommer det hela tiden hänvisas till barréackord och powerackord.

Eb – Bb – Ab

Bara genom att använda dessa ackord i olika rytmer och sekvenser kan du skapa en rad olika rockriff. För att få rätt effekt bör du också använda dig att tystade strängar (muted strings) som du blandar upp ackordspelet med. Med en elgitarr där du har distat ljud får du också fram mer av rockkänslan.

Till det riff som vi just spelade använde vi barréackord, vi ska också titta på riff som gör sig bra med powerackord.

D5 – F#5 – G – A

Detta är ett ”punkigt” riff som ger associationer till Green Day exempelvis. På tal om Green Day ska vi se närmare på riffet i låten ”When I Come Around” med nämnda grupp där vi på nytt använder powerackord med en extra ton.

F#5 - C#5 – D#m – B5

(D#m - X6887X )

För att spela D#m får vi alltså lägga till ett ytterligare finger på andra strängen (B-strängen).

Vi ska även spela ett fjärde riff där dynamikens betydelse för ett riff illustreras. I nedanstående riff spelar du huvudsakligen ett ackord för att snabbt förflytta vidare genom tre ytterligare.

B5 - - - G5 A5 B5
B5 - - - G5 A5 F#5

Hur du skapar egna riff

Som utlovades innan skulle också tips på hur du själv kan komma upp med egna riff delges. Egentligen har du redan lösningen framför dig. Som du kan se i samtliga gitarriff som presenterats handlar det ofta om att förflytta sig med intervallen av ett helt tonsteg (t.ex. från Bb till Ab) eller från grundtonen (I) till femte (V) i tonarten (t.ex. Eb till Bb).  Du befinner dig också ofta inom en radie av fyra band på gitarrens hals där du skiftar mellan de två nedersta strängarna (E- och A-strängen) som utgångspunkt.

Du kan hitta hur många enkla riff som helst genom att kombinera grundton, subdominant och dominant. Om du inte är bekant med termerna representerar dessa relationer mellan toner/ackord. Prova till exempel ackorden C – F – G i olika sekvenser.

Ibland vill du ha in ett fjärde ackord och då kan medianten (III) användas. Till C – F – G kan då E adderas, vilket låter bra i vissa ackordföljder.