Att byta strängar på en gitarr
Beroende på hur händig man är kan det vara enkelt eller svårt att stränga om sin gitarr. Här följer en guide som hjälper dig vare sig du ska byta en sträng eller stränga om hela gitarren. I slutet av guiden följer också några tips, bland annat kring hur ofta du bör byta strängar.Stränga om en stålsträngad gitarr
Du kommer här steg för steg lära dig hur du byter strängar på gitarren. I första exemplet använder vi en stålsträngad gitarr.
1. Vrid på stämskruvarna så att strängarna hänger lösare.
2. Klipp av strängarna med en sax (kan vara ganska trögt) eller avbitartång. De kan också tas loss utan att klippas av.
3. Fortsätt vrid på stämskruvarna för att lösgöra strängarna helt från dem.
4. Dra upp peggarna (se bild 1). Går det inte med handkraft kan du använda tång eller något annat verktyg (det finns anpassade verktyg att köpa för detta, men det brukar gå utan) med vilket du försiktigt kan bända upp dem. Var försiktig och försök dra rakt upp för att undvika att de bryts av. Du kan också föra in handen i ljudhålet och med något hårt föremål pressa upp dem från undersidan.
Lossa peggarna.
5. Nu är det dags att stränga om gitarren med en uppsättning nya strängar. Ibland kan det vara svårt att se var varje sträng ska sitta och därför brukar det finnas färgkoder på förpackningen som upplyser om var respektive sträng hör hemma. Börja med att fästa den nya strängen vid stallet och fäst den genom att trycka ned peggen ovanpå (tänk på att dessa ganska lätt kan gå av och kanske behöver du banka försiktigt med en hammare ovanpå för att de ska gå ner hela vägen).
Tryck ner peggen så strängen fastnar.
6. I andra momentet ser du till att strängen är någorlunda spänd och trär in den smala änden genom hålet i strängfästet (se bild 3). När det handlar om att stränga om en stålsträngad gitarr ska du inte göra en massa knutar utan det räcker att du trär in strängen, drar den runt fästet (se bild 4) och böjer uppåt alternativt tillbaka i riktning mot gitarrkroppen. Sedan börjar du vrida stämskruvarna motsols (se till att du vrider alla åt samma håll). Försök se till att strängen är någorlunda spänd. En del använder en strängvev som gör att det går snabbare att dra åt (kan köpas i musikbutiker för ca 50 kr).
Trä in strängen, dra den tillbaka runt fästet i motsatt riktning och böj uppåt.
Det som är lite komplicerat i detta skedde är att fästa strängen på ett bra sätt samtidigt som du finner rätt ton. Om du med hjälp av stämskruvarna bara snurrar fast strängen flera varv utan att känna efter hur hårt spänd den är eller att kolla vad den har för ton är risken att du spänner den för hårt så den går av. Alltså kan det vara bra att ha en stämapparat påslagen som kontrolleras emellanåt.
Hur strängarna hör ihop med stämskruvarna kan du se på bild 5. Detta är standard för gitarrer och du bör inte frångå den.
Strängarna och deras fästen.
Ett tips är att efter strängen trätts igenom dra den alltid utåt från huvudet. Det gör att strängarna inte passerar för nära de andras fästen. Sedan kan strängar 4–6 dras medsols och 1–3 motsols. Eftersom dessa fästen sitter på spegelvända blir det sedan naturligt när du håller gitarren i knäet och ska vrida på samtliga stämskruvarna.
7. Nu återstår bara att stämma gitarren så varje sträng låter rätt. Lär dig hur du stämmer gitarren.
Därefter är din gitarr nystämd och förmodligen gör dem nya strängarna att gitarren låter ännu bättre än innan.
Stränga om en nylonsträngad gitarr
För en nylonsträngad gitarr skiljer sig proceduren något:
1. Först lösgör du strängarna, vilket du enklast gör genom att vrida på stämskruvarna tills strängarna inte längre är spända och sedan lirka loss dem. Det spelar ingen större roll i vilken ände du börjar.
2. Ta första strängen och trä ena änden genom ett av de hål som finns på stallet (se bild 6).
Trä sträng genom stallet.
3. Dra runt strängen och under (se bild 7) och sedan genom öglan (se bild 8).
Runt med strängen och in genom öglan.
4. Se till att du har ungefär en centimeter till godo bakom stallet och sedan drar du i den lösa delen av strängen för att spänna.
Strängen sitter fast vid stallet.
5. Nu är det dags att sätta fast strängen på andra sidan av gitarren. På huvudet hittar du strängrullar, vilka har varsitt hål. Skruva eventuellt på strängskruvarna så att hålet blir synligt och trä sedan igenom strängen (se bild 10).
Strängen genom strängrullens hål.
6. Sedan för du upp strängens spets från undersidan och drar åt sidan innan du börjar vrida på näraliggande skruv för att spänna åt. I detta moment kan du försöka ha strängen någorlunda spänd från stallet till huvudet. Beroende på hur mycket du spänner strängen så avgörs det hur många varv du kommer kunna vrida den runt strängrullen. Om du spänner strängen för mycket kommer du inte kunna snurra runt den mer än något varv. Tänk på att konsekvent spänna åt samliga skruvar i samma riktning, förslagsvis medsols. (Se bild 5 ovan om du är osäker på vilka strängar och rullar som hör ihop.)
7. Knipsa av den bit av strängen som sticker ut med avbitartång eller sax. Upprepa momenten för övriga fem strängar.
Stränga om en elgitarr
Ska du stränga om en elgitarr följer en genomgång av stegen:
1. Börja med att klippa av strängarna.
Avbitartång är enklare än sax.
2. Dra ut strängarna från kroppens undersida. Här kan proceduren eventuellt skilja sig beroende på gitarr.
Strängar kan dras ut underifrån.
3. De nya strängarna matas från undersidan och tittar förhoppningsvis fram vid stallet på ovansidan (se bild 13, 14). Upprepa med samtliga sex strängar och kontrollera att de hamnar på rätt plats. Det är ofta färgkodat och det står på förpackningar hur de ska placeras från tjockaste till tunnaste.
Nya strängar matas till stallet.
4. Sträck ut strängarna över halsen, men låt dem slacka något. Du kan se till att dem inte är helt spända genom att hålla två fingrar mellan halsen och strängarna.
5. Med den andra handen trär du in strängarna i stämskruvarnas hål. Snurra runt och ett varv där du dar strängen under där den från början är fäst under stämskruvens hål och sedan tillbaka medan du spänner.
6. Vrid på stämskruvarna.
Tips
Till sist några tips:
- Tänk på att byta strängar på gitarren då och då. Även om ingen sträng har gått sönder får nya strängar gitarren att låta bättre. Exakt hur ofta man bör stränga om gitarren finns det olika åsikter om. Det beror en del på hur seriös du är och hur ofta du spelar. En professionell gitarrist strängar om sin gitarr en gång per månad eller ännu oftare. För en ambitiös hobbyspelare kan det kanske räcka att byta en gång per kvartal eller halvår. Behovet av en omsträngning avgörs också av hur slitna och smutsiga dina strängar hinner bli.
- En del vill vira runt många varv då de tror det behövs för att få strängarna att sitta riktigt fast, men detta kan faktiskt påverka negativt genom att de lättare dras ut och snabbare blir ostämda.
- Om du inte vet vilken tjocklek på strängarna du ska ha bör du ta med gitarren till butiken så att du får strängar av samma tjocklek. Alternativt skaffa ett digitalt skjutmått och själv mäta. Du behöver dock inte bry dig om tjocklek ifall det gäller nylonsträngar.
- Det är också att rekommendera att du byter ut alla strängar samtidigt och inte bara enstaka strängar allt eftersom dem går sönder.
- En del menar att för att behålla samma tryck på hals och stall är det bäst att ta loss och byta en sträng i taget vid ett strängbyte medan andra menar att det går bra att ta bort alla strängarna på en gång och att det inte påverkar gitarrens konstruktion.
- En gitarr med nya strängar kan i början behöva stämmas om oftare än annars. För att detta inte ska ske för ofta kan du sträcka strängarna. Detta gör du genom att dra dem uppåt och nedåt efter du strängat med lagom tryck.
- När du lossar strängarna kan det hända att sadeln lossar, vilket dock inte är någon fara då denna ska sitta löst. När du sätter på nya strängar kan du få den att hamna på plats igen. För säkerhets skull kan du lägga en liten droppe lim emellan. Vad du inte ska göra är att limma fast den helt så att den blir svår att lossa, då blir det problem ifall en del av den går sönder och den behöver bytas ut.
- Ibland kan knastriga ljud uppkomma och det kan bero på strängningen inte är tillräckligt bra gjord. Kontrollera också om stämskruvarna är lösa (det finns evt. en liten skruv i fästena som kan dras åt).
- Stämskruvar kan med tiden bli tröga och kan då behöva oljas.
- Undvik att sätta nylonsträngar på en stålsträngad gitarr eller tvärtom. Detta är ingen bra idé då gitarrtyper är avsedda för en sorts strängar.
Om du trots denna genomgång tycker det verkar för svårt att byta strängar på egen hand kan du ofta lämna in den i en gitarrbutik. Kostnaden för jobbet brukar vara runt 200–300 kronor.
Se även fakta om gitarrsträngar.