Annons ebok

Tips när du spelar gitarr i tonarten A

I en ny artikelserie på medelsvår nivå går vi igenom en efter en av de typiska ”gitarrtonarterna”: C, D, E, G och A. Vi startar med tonarten A och ingår gör en ackordöversikt, tips för ytterligare ackord, spelexempel med tabs samt låtar med ackordanalys.

Introduktion

gitarr detalj bokstav aDet faktum att tonikan (A) finns på den öppna femte strängen och dominanten (E) finns på den öppna sjätte strängen gör detta till en högst användbar tonart för en gitarrinstrumentet. Det enda egentliga ”kruxet” som får en del att hålla sig borta från denna tonart är att det är få öppna ackord kontra barréackord, om vi ser till typiska ackordgrepp för de vanligaste involverade dur- och mollackorden. Vi ska dock se att det ibland går att komma runt detta.

Toner och ackordöversikt

Varje tonart har en uppsättning toner på vilka dur- och mollackord byggs på. I denna tonart handlar det om tonerna: a, b, c# (ciss), d, e, f# (fiss) och g# (giss). Dessa fungerar som byggstenar för mängder av ackord där vissa är dur och andra moll. Vi struntar i den teoretiska utvikningen och går direkt på ackorden i form av denna tabell.

A B Ciss D E Fiss
A Bm C#m D E F#m
A7 Bm7 C#m7 D7 E7 F#m7
Amaj7 Bm9 C#m9 Dmaj7 E9 F#m9
Asus Bsus C#sus Dsus Esus  
A5   C#5 D5 E5 F#5

Anledningen till att det inte finns en giss-kolumn beror inte på något fel utan helt enkelt att ackord med giss som grundton inte låter särskilt bra med övriga ackord i tonarten. Av liknande anledningar är fälten tomma på några andra ställen. Observera att tabellen är en utgångspunkt och att det inte är förbjudet att gå utanför ramarna. Dessa är heller inte i närheten av alla ackord du kan använda tillsammans i tonarten.

Vi ska strax titta på några fler ackord och tips på vad du kan göra för att skapa intressanta ackordsekvenser, men först något om de tre mest typiska ackorden som används ihop då du spelar gitarr i tonarten A.

A - rocktonarten för gitarr

I tonarten A är det framför allt rock som regerar. Det räcker i stort sett att kombinera A-ackordet med D- och E-ackorden för att utvinna otaliga rockriff (exempel med två kända rocklåtar finns i slutet av artikeln).

A, D och E ackord
De tre diagrammen visar från vänster till höger A, D och E-ackorden

Undrar du hur du ska placera fingrarna för A-ackordet? Det finns flera grepp för detta ackord.

Basgångar mellan ackorden

Men det finns även andra möjligheter när det gäller A-tonarten för dig som gitarrist. Om vi fortsätter fokusera på ackorden A, D och E behöver vi inte nöja oss med att enbart spela dem ”upp och ned” (eller som blockackord med ett finare ord). Denna tabulatur visar hur du med enkla medel kan skapa basgångar som ger ackordsekvenserna lite annorlunda form:

tabulatur med bassgångar

Tabulaturen (hur läser man tabulatur?) visar själva konceptet med hur olika basgångar kan användas mellan ackord, i övrigt behöver du inte följa den exakt i avseende på hur du spelar själva ackorden.

Om du klarar att sträcka fingrarna långt kan du även spela följande som har mindre country-känsla och mer ballad över sig:

tabulatur med fingerspel

Ackorden D/C#, D/B, A/G# och A/F# kan vara intressanta att använda i andra sammanhang då du spelar i tonarten A.

Ackord med alternativa bastoner

Sätt att variera när du spelar ackorden A, D och E är att använda alternativa bastoner i dessa ackord. Till exempel A/C#, A/F# och D/B, för vilka du använder dessa grepp:

Ackorddiagram A/C#, A/F# och D/B
Diagrammen visar A/C#, A/F# och D/B

A/C# passar bra att stoppa in i ackordföljder mellan A och D. På likande sätt fungerar A/F# att spela mellan A och E. Med det greppet som visas kan du också uppnå en shuffle-effekt om du alternerar i högt tempo mellan A och A/F#. När det gäller ackordet D/B åstadkommer du en fin och mjuk sekvens som är särskilt användbar för fingerplock med D - D/B - A.

Ovanliga ackord som kan användas i tonarten A

Om du vill ha ännu fler tips på fler ackord som kan användas ihop med A kommer några sådana här. Det första är F#m11. Detta ackord ger ett alternativ till barréackordet F#m och lämpar sig väl att använda vid fingerspel.

Ackorddiagram F#m11
F#m11

Nästa ackord är enkelt att memorera (det har samma grepp som det vanliga A-ackordet).

Ackorddiagram Dadd9/A
Dadd9/A

Ackordnamnet är Dadd9/A och ett förslag på ackordföljd är: Dadd9/A - C#m - Bm - A.

På grund av att den femte strängen kan spelas öppen och framkalla en a-ton finns möjligheter att spela ackord högre upp på halsen med öppen A-sträng. Några exempel utskrivna i ackordnotation är:

A - X0765X
A - X0 11 9 10 X
Aadd9 - X07600
Amaj7 - X07654

Låtar i tonarten A

Till sist ska det nämnas några kända låtar som går i denna tonart.

En låt som blivit känd mycket tack vare sitt treackords-riff är "Wild Thing" av The Troggs:

(A)Wild thing,(D) (E) (D)you make my (A)heart sing (D) (E)
(D)You make (A)everything(D) (E)groovy(D), (A)wild thing (D) (E)

Vi går vidare med en annan känd rocklåt, "Highway To Hell" av AC/DC. I huvudriffet används A och D med fiss som basnot. Eftersom låten spelas med en del dist och gain undviks de lägsta strängarna.

Tonarten A är förstås inte bara användbar inom rockgenren. En klassisk låt som går i A är "Stand By Me" av Ben E. King. Ackordföljden är A - F#m - D - E och med text ser det ut så här:

(A)When the night has come
(F#m)And the land is dark
And the (D)moon is the (E)only light we'll see(A)
No I (A)won't be afraid
Oh, I (F#m)won't be afraid
Just as (D)long as you (E)stand, stand by me(A)

Ett tips för att få det att låta som originalet är dämpa ackorden med vänsterhanden efter varje slag samt betona första slaget vid varje nytt ackord (inkl. då det står A två gånger i rad).