Uppvärmning och övningar

Före du börjar spela kan det vara värt att göra några uppvärmningsövningar, med eller utan gitarr eller både och. Många hoppar över detta moment, men att lägga en minut eller ett par kan i slutändan göra att dina spelpass stiger i kvalitet.

Varför det är bra att värma upp

Nyttan med att värma upp är att blodcirkulationen kommer igång i fingrar och händer. Du blir också av med eventuell stelhet. Detta är alltid bra att göra och ett måste om du tänker framföra musik inför andra (dvs. scenframträdande eller liknande).

Observera att uppvärmningsövningar inte är samma sak som vanliga gitarrövningar. Till exempel stretch-övningar är inte lämpliga att starta med om du inte redan är uppvärmd. Det finns annars flera vanliga övningar som också kan fungera som uppvärmningsövningar. Till sist: tänk på att uppvärmning är uppvärmning, vilket innebär att du ska börja sakta och sedan succesivt öka.

Det är inte så värst viktigt exakt vilka övningar som används så länge du får en mjukstart i spelandet. Här kommer hur som helst några förslag.

Uppvärmningsövning 1

övning tab

Här handlar det om en enklast tänkbara kromatisk spelsekvens som du kan upprepa på alla strängar samt även förflytta dig uppåt och nedåt över halsen. Det är fundamentalt att du använder alla fyra fingrar på vänsterhanden.

Uppvärmningsövning 2

övning tab

Liknande första uppvärmningsövningen, fast med annan sekvens för fingrarna. Använd pekfinger följt av ringfinger, lillfinger och långfinger. Fortsätt sedan på nedersta strängar och eventuellt andra positioner på greppbrädan. Du kan även använda dig av andra fingersekvenser för variation.

Uppvärmningsövning 3

övning tab

För att komma igång med högerhanden kan du använda plektrum och spela sekvensen ovan med alternerade upp- och nedslag. Även i detta fall kan du fortsätta samma spelmönster på ytterligare strängar och band. Dessutom kan du öka tempot genom att spela åttondelar och sedan eventuellt sextondelar på samma sätt, det vill säga åtta respektive sexton slag i varje takt. När du spelar sextondelar kan du utöka till att spela åtta slag per ton.

Uppvärmningsövning 4

övning tab

En något mer komplex spelsekvens. Lägg märke till siffrorna ovan som indikerar vilka fingrar som ska användas. Upprepa sedan samma spelmönster på femte, fjärde, tredje strängen och så vidare.

Se också uppvärmningsövningar som involverar för båda händerna (pdf)

Utöver dessa övningar är skalor aldrig fel att använda som del i uppvärmningen. Se även andra övningar för gitarr.