Gibson

Gibson är vid sidan av Fender den största tillverkaren av elgitarrer. Företaget startades så tidigt som 1902 och sålde till en början mestadels mandoliner. Men under 1930-talet började gitarrer säljas i större skala. År 1942 lanserades Gibson J-45, vilket skulle bli dess bäst säljande akustiska modell.

Framgångsrika och innovativa modeller skulle snart bli ett signum och redan på 1930-talet blev ES-150 en av de allra första akustiska gitarrerna med elektronik. Den första riktiga elgitarrmodellen var ES-175 och det skulle dröja till 1952 innan tillverkaren släppte en elgitarr med solid kropp. År 1958 skulle ES-335 bli den första halvakustiska gitarren. Gibson var också först med att lansera humbucker-pickupen.

Under slutet 1960-talet blev Gibson uppköpta av företaget Norlin. Företaget skulle skadas av denna förändring och var slutligen nära konkurs 1985. Men i stället skedde ett nytt ägarbyte och sedan dess har Gibson varit en av de stora dominanterna på marknaden.

De tillverkar även akustiska gitarrer med hög kvalitet. I synnerhet J-serien (J står för jumbo som är en gitarrtyp Gibson var först med att ta fram) och Hummingbird-modellen som används av många framstående gitarrister.

Gibson Les Paul

Les Paul gitarrEn gitarr med märket Gibson Les Paul har genom åren skaffat sig högsta status. Det är ingredienserna fett ljud, tilltalande design och vass attitydkänsla som har framverkat en speciell aura. Kombinationen Les Paul och en Marshall-förstärkare är för vissa den magiska formeln för ett episkt rocksound.

Modellen skapades i början av 1950-talet i samarbete med gitarristen Les Paul. Gitarren gjordes i en helt solid kropp, vilket var en nyhet vid denna tid. Dessutom försågs den med humbuckers i stället för single coils, vilket gjorde ljudet än kraftfullare och tyngre.

Det har sedan dess utkommit flera utgåvor av Gibson Les Paul. Den första versionen kallades Goldtop, och sedan har bland annat Custom, Special och Standard följt. Fördjupad läsning om Gibson Les Paul.

Det finns ytterligare modeller från denna tillverkare värda att nämnas. Gibson SG som är en lättare variant av Les Paul-gitarren med dubbel cutaway är det vanligaste alternativet till LP. Att nämna är också Gibson Nighthawk som är intressant då den i många avseenden har fler likheter med Fender än Gibson.