Reggae på gitarr

Reggae är musikstilen från Jamaica med Bob Marley som den främsta fanbäraren. Här kommer en kortare introduktion för dig som undrar hur man spelar reggae på gitarr.

Rytmkänsla

I musikstilen reggae är inte minst rytmen en huvudingrediens. Man skulle kunna skriva ut en typisk takt med fyra slag enligt:

1 2 3 4

I reggae sker i stället rytmen mellan dessa slag, vilket också kan beskrivas som att musiken är baserad på upptakter. Om vi tittar på samma takt fast bereder plats för åtta slag får vi:

1 å 2 å 3 å 4 å

Det handlar om att spela på varje ”å”.

Det finns så klart massor av sätt att ta sig an denna musikstil i form av speltekniker och dylikt, men en viktig sak att behärska är barréackord. Det är nämligen en fördel att spela dessa flyttbara ackord då du helt ”kontrollerar” alla strängar, det vill säga det finns inga öppna strängar och därför kan du fritt alternera med att hålla nere strängarna helt och delvis släppa upp dem för att få ett ”tystat” ljud (du kanske är bekant med engelska termen för detta: muted strings?).

En första enkel övning är att växla mellan tystade och nedtryckta strängar. Metoden är att spela med tystade strängar på nedåtslagen och nedtryckta strängar på uppåtslagen. Direkt efter uppåtslaget ska du "döda tonerna" genom att åter tysta strängarna, vilken ger det distinkta soundet för reggae.

När du behärskar själva tekniken kan du prova följande ackordföljder för att göra övandet lite mer stimulerande:

Ackordföljd 1: Em C G D (se tab nedan)

tab 1

Ackordföljd 2: A E F#m D (se tab nedan)

tab 2

Prova att variera rytmen med hur du alternerar nedtryckta strängar och tystade med dessa ackordföljder. Det går att spela både med akustisk och elektrisk gitarr, fast det senare brukar låta något bättre.

Tre andra ackordföljder, vilka också kan spelas med liknande spelsätt som visats ovan:

1. Bm - G - F#m - Bm
2. Gm - Cm - Dm - Gm
3. D - A - F# - G
4. C#m - A - G#7 - B
5. Em - Bm - Em - C - Bm - Em

I stället för att spela med tystade strängar kan du också använda spökslag (slag som inte träffar strängarna) på detta.

Effekter

En vanlig effekt i reggae är wah-wah, inte minst för lead-gitarren. När det gäller den rytmiska gitarren är det inte ovanligt med kraftig delay-effekt.

Historia, undergenrer och utövare

Reggae har sina rötter i Jamaica och kom till som en vidareutveckling av ska under 1960-talet. Förutom Bob Marley är några av de stora namnen att lyssna på för att bekanta sig med genren Jimmy Cliff, Bunny Wailer och Dennis Brown.

<< Stilar
Blues >>