Annons ebok

Country

Country spelades ursprungligen med banjo, fiol eller mandolin, men sedan dess har gitarren tagit över och numera gäller oftast en stålsträngad gitarr eller elgitarr (särskilt vanlig är Fender Telecaster). Vanligt är även dobro och pedal steel gitarr. Denna lektion är en introduktion till att spela country på gitarr.

Speltekniker inom country

I denna lektion används vanliga ackord, men för att få det hela att låta som country ska vi använda oss av en specifik spelteknik samt basgångar.

En speciell spelteknik att känna till som är vanlig i musikstilen country är att du först spelar på alternerade bassträngar (med tummen) och sedan på de understa (vilka du "plockar" med de andra fingrarna) - detta är enklare illustrerat i tabulaturen nedan.

tab country 1

Efter du övat på denna spelteknik är det dags att använda den tillsammans med en ackordföljd (G - C/G - D7):

tab country 2

En annan spelteknik som används inom country är lik den vi just övat på, fast skiljer sig i avseendet att strängarna slås an i stället för plockas. Speltekniken som på engelska kallas alternate strumming visas i form av spelexempel i nästa tabulatur.

tab country 3

Ackordföljden är G - C - D7 - G - C - G.

Basgång

För att få ytterligare countrykänsla i gitarrspelet kan basgångar infogas. En basgång är ett sätt att förflytta sig mellan två ackord med hjälp av ett antal bastoner, vilket resulterar i en snygg effekt som är perfekt inte minst i countrymusik.

Vi ska gå in lite mer på teorin bakom detta med basgångar om en stund fast om du vill prova att spela sekvensen ovan med basgångar till kommer en tabulatur här, det finns också ett ljudspår för att du ska kunna lyssna på hur det ska låta.

tab country 4

Lyssna på country med basgång.


Det utlovades lite teori om basgångar. Vad vi uträttar med en basgång är att vi följer vägen mellan två toner genom att spela några av de toner som finns mellan dessa. I fallet ovan går vi först från G till C och detta gör vi genom att spela bastonerna G, A, A#, B, C.

Denna vandring (metoden kallas bass walk på engelska) resulterar att vi "går in i" nästa ackord. Något som alltså används ofta i olika tappningar inom country.

Country á la Johnny Cash

Ett stort namn inom country är Johnny Cash som också har ett omisskännligt sound. Ofta är det tonarterna A eller E som används. Låten "I Walk the Line" går i E dur:

I keep a (B7)close watch on this heart of (E)mine
I keep my (B7)eyes wide open all the (E)time.
I keep the (A)ends out for the tie that (E)binds
Because you're (B7)mine, I walk the (E)line

I introt och mellanspelen används typiska basgångar.

Ackordföljder

Några ackordföljder att pröva som är typiska för genren:

C - A7 - D7 - G
A7 - D - A7 - D - D7 - G - D
G - C - D - G - G7 - C - D - G - C - G

Se ackordföljder med diagram (pdf)

Gitarrer

Country spelas både med akustiska (stålsträngad) och elektriska gitarrer (särskilt solon). Det går förstås att använda olika typer och märken, men en modell som återkommer är Fender Telecaster.

Fender Telecaster gul och svart
Vanlig syn inom country.

Historia och undergenrer

Den musikstil som går under beteckningen country uppstod på 1920-talet. Typiska inslag från början var instrument som fiol, gitarr och mandolin. Countryn uppstod ur diverse stilar där särskilt fiolen och banjon stod i centrum och under 1900-talet skulle den svälla genom att influeras av en rad andra genrer som blues, jazz och pop.

Det finns en rad undergenrer förknippade med country. Bluegrass uppstod på 1940-talet med mandolinen och banjon som främsta kännetecken samt ett snabbt tempo. Honky tonk (namnet kommer sig av en typ av bar som fanns i USA under 1930- och 40-talen) uppstod ungefär vid samma tid med artister som Hank Williams.

Den stad som förknippas allra mest med country är Nashville och det är vanligt att tala om Nashvillesoundet ifråga om den undergenre som uppstod under 1950-talet. Nashvillesoundet skiljde sig från Honky tonk och utmärktes i högre grad av popinfluenser. Den något mindre vanliga beteckningen ”outlaw” blev ibland en etikett på artister som Willie Nelson och Johnny Cash vars musik bröt med det något polerade Nashvillesoundet och i stället kännetecknades av en återgång till rötterna.

<< Stilar
Jazz >>