Tumplektrum

Att spela med tumplektrum ger möjligheten att kombinera soundet från ett plektrum med det från fingerspel. Det typiska spelsättet är att tumplektrumet används på de tre översta bassträngarna medan fingrarna tar hand om de andra tre (tunnaste) strängarna. Dessutom brukar handflatan på högra handen läggas mot strängarna nära stallet för att dämpa bassträngarna. Denna introduktion berättar om användningsområde för tumplektrum och ger dig några övningar.

Material, stilar och tekniker

Tumplektrum finns både i plast och metall (på bild 1 syns ett i plast).

Tumplektrum och gitarr
Bild 1. Tumplektrum och fingerplock.

Tumplektrum är vanligt för spelstilar som travis picking och andra tekniker där tummen och fingrarna kan fungera delvis oberoende av varandra. Det senare är en avancerad teknik som kan ta lång tid att lära sig.

Det finns också fingerplektrum, fast tumplektrum är vanligare och särskilt då fingerspelstekniker tillämpas . När du använder tumplektrum infinner sig en ny faktor i det att ljudet kommer låta starkare om strängen spelas med plektrumet än någon av fingrarna. För att motverka denna faktor kan du dämpa bassträngarna något genom att lägga handflatan mot dessa strängar vid stallet.

Ofta används tumplektrum vid alternerade bassträngar. Övningar och spelexempel i tabulatur som kan öppnas i pdf-fil:

Plektrum övningar och spelexempel (pdf)

Nästa steg är att sammanföra bastonerna med en melodi. Detta kan provas i låtar som Freight Train:

Arrangemang för Freight Train (pdf)