Bo Diddley

När rock ’n’ roll föddes kring 1950 ur blues, country och gospel hade Bo Diddley en viktig roll, framför allt genom hans nydanande sätt att spela gitarr som ofta var en av märket Gretch. Denna var specialbyggd med en helt och hållet rektangulär kropp och förde tankarna till konstnären Mondrian.

Pionjär inom rock 'n' roll

Bluesen hade sin 12 bar struktur, men bland de som började spela rock ’n’ roll användes inte denna struktur utan i stället en annan metod där varje ackord varierades. I stället för den typiska bluesrytmen med betoning på första och tredje slaget i varje takt användes nu något som kom att kallas backbeat, vilket innebar att betoningen föll på de jämna slagen.

Bo Diddley med Gretch gitarrBo Diddleys gitarrstil kännetecknades av att han spelade mycket rytmiskt på gitarren och använde den – med sina egna ord – som en trumma.

Bo Diddley som egentligen hette Ellas Otha Bates föddes 1928 i McComb, Mississippi. Den musikaliska banan inleddes med trombon och violin. Men det var gitarren som småningom gjorde de största intrycken på honom. Efter sett John Lee Hooker uppträda började han själv spela med småband eller som en gatumusikant i Chicago. Vid tiden runt 1950 kom han på mer regelbunden basis att spela på stället 708 Club.

Inspelningar för Chess Records

År 1954 gjorde han sina första inspelningar, det var så klart för Chess Records som var skivbolaget par excellence när det gällde tidig rock ’n’ roll av svarta musiker. A-sidan på den kommande singeln hette kort och gott ”Bo Diddley” och blev en hit. Det var förresten just vid denna tid Bates antog Bo Diddley som ett mer passande namn för någon som utövade den nya svängiga musikstilen.

Gitarrspelet på låten "Bo Diddley" skulle också bli ett berömt spelmönster som har kallats Bo Diddley-beat. Bland andra klassiska låtar av Bo Diddley kan nämnas "Road Runner", "I'm A Man", "Who Do You Love" och "Pills".

I november 1955 medverkade han på The Ed Sullivan show (en amerikansk underhållningsshow som kördes över två decennier i sträck). Bo Diddley gick sin egen väg och spelade inte de låtar som överenskommelsen hade gällt, någon som förargade programledaren Ed Sullivan och som gjorde att Diddley aldrig dök upp något mera i programmet.

Eftermäle och bortgång

Bo Diddley blev aldrig ett lika stort namn som Chuck Berry eller B.B. King, men hans betydelse för den tidiga rockmusiken förblir intakt. Han var en pionjär när det gällde att spela elektrisk gitarr och inflytandet på rockmusiken blev gigantiskt – allra mest märkbart bland stora band var det kanske hos Rolling Stones.

Dagen efter en spelning 2007 fick Diddley en stroke, vilket också efterföljdes av en hjärtattack. Han vårdades ett tag på sjukhuset varefter han återvände till sin hemstad, McComb. Året därpå i juni avled Bo Diddley av ett hjärtfel.

Hur du låter som Bo Diddley - En ingrediens i Bo Diddleys sound är tremolo. Du kan också komma närmare Diddleys sound genom att använda den alternativa stämningen EBEG#BE. Diddley gjorde ibland detta och använde då även en capo för att byta tonart.

Tab Bo Diddley
Bo Diddley tab.