Joni Mitchell

Joni Mitchell stod för ett högst särpräglat sound då hon dök upp på 1960-talet. Hennes egensinniga akustiska musik var bland annat en produkt att hon inte var främmande för alternativa gitarrstämningar – långt ifrån, hon lär ha gjort bruk av över 50 stämningar i diverse låtar, vilket antagligen är ett rekord på den fronten.

Särpräglad sång och gitarrspel på avvägar

Joni Mitchell föddes 1943 i den kanadensiska orten Fort Macleod. På den här tiden var polio en vanlig och fruktad barnsjukdom och Joni var en av den drabbade, precis som Neil Young i dennes barndom, med en längre sjukhusvistelse som följd.

Joni Mitchell Joni kom i ung ålder i kontakt med musiken och stränginstrument: först ukulele innan hon övergick till gitarr. Redan som tonåring gjorde hon sina första publika framträdanden. Bevarande framträdanden från de första åren innan skivkontraktet kan avlyssnas på Joni Mitchell Archives - Vol. 1 The early Years.

Hon albumdebuterade 1968 med Song to a Seagull som direkt gav henne uppmärksamhet som ett nytt namn inom den genre som på engelska kallas folk. Debuten följdes upp med det självproducerade Clouds året därpå som en stark uppföljare. Tredje albumet Ladies of the Canyon som utkom 1970 innehåller den låt som många främst associerar med Joni Mitchell: ”Big Yellow Taxi”.

Även om det fjärde albumet Blue inte hade en hit av samma kommersiella kaliber hyllades det av kritiker och bar kännetecken av Mitchell introverta uttryck. Uttrycket skulle dock förändras en del på följande album där inslagen av jazz blev mer påtagliga.

Även om Joni Mitchell inte förblev lika produktiv som hon var på slutet av 1960-talet och under 1970-talet har hennes musikkarriär ådragit sig mycket respekt och hon räknas som ett av de stora namnen som kom fram på 1960-talet som singer-songwriters.

Hur du låter som Joni Mitchell - Om vi bortser från den unika rösten och inriktar oss på gitarrspelet så är det mest uppenbara hennes enormt flitiga bruk av olika öppna stämningar. Som nämndes i texten har hon använt över 50 stycken så någon komplett lista är svår att sammanställa. Några exempel är E-B-E-G#-B-E ("Big Yellow Taxi"), B-F#-B-E-A-E ("The Magdalene Laundries"), C-G-D-F-G-C ("Night Ride Home") och D-A-E-F#-A-D ("Cherokee Louise"). Läs mer om alternativa gitarrstämningar i genomgången av Öppna stämningar.