Jack White

Jack White är främst känd som sångare och gitarrist i The White Stripes. Whites innovativa gitarrspel var en av huvuddelarna som bidrog till The White Stripes unika sound. Gitarrvalen spelade också in då han medvetet valde modeller från mindre okända märken och som inte längre fanns att köpa i nyskick, till exempel Valco Guitars Airline.

Från experimentell blues till andra uttryck

Jack White med gitarr på scenJack White föddes 1975 i Detroit och växte upp som den yngste i en barnaskara av tio barn. Hans föräldrar var aktiva inom den katolska kyrkan och Jack var själv inställd på att bli präst under en period i tonåren. Hans kall blev dock musiken.

Att han och Meg White blev ett par i mitten av 1990-talet blev början på historien om en världsberömd duo på gitarr och trummor. Ett par år efter dem träffat varandra spelade dem in vad som blev ett självbetitlat debutalbum. Det finns hela 17 låtar på albumet och med ena foten i gammal blues och den andra i rock samt en vilja att skapa något originellt med konstnärligt uttryck lyckas dem få musiken att stå ut.

The White Stripes kanske inte främst uppfattas som blues, men åtminstone i de första två albumen är det i botten blues. Även om gitarreffekterna skapar ljudbilder som innefattar mangel emellanåt finns också det typiskt avskalade hos bluesen – The White Stripes är trots allt ett tvåmannaband. Flera av låtarna är uppbyggda med bluesriff och blueslicks som omges av Jack Whites sångröst och Meg Whites trummor.

Även att Jack och Meg nu inte längre var ett par fortsatte dem göra musik ihop. Det tredje albumet som gjort sig av med de starka bluesinfluenserna blev det stora genombrottet med medryckande hits som ”Hotel Yorba”. En än större hit fick de med ”Seven Nation Army” som släpptes som singel under våren 2003 och som fanns med på efterföljande albumet Elephant.   

Oavsett bluesinfluenser eller inte tar gitarren mycket plats i musiken från the White Stripes. Ungefär detsamma kan sägas om The Raconteurs, vilket var gruppen som Jack White började spela med 2005 under ungefär samma tid som The White Stripes närmade sin upplösning.

Efter två albumutgivningar med The Raconteurs skulle Jack White ingå i The Dead Weather innan han gick över till att spela solo.

För musikintresserade i allmänhet och gitarrintresserade i synnerhet kan White beses och åhöras i dokumentärfilmen It Might Get Loud där han sammanstrålar med två andra berömda artister: Jimmy Page och The Edge.

Hur du låter som Jack White - Två saker som får dig på rätt väg angående soundet är en gitarr från Valco (fast White har även använt mer kända märken) samt en whammypedal.