Slash

Slash är framför allt känd som gitarristen som stod bredvid Axl Rose i fronten för Guns N’ Roses. Men också för medverkan i senare band som Velvet Revolver. Slash har bland annat spelat på en Gibson Les Paul.

Rått med melodisk känsla

Slash vars riktiga namn är Saul Hudson föddes den 23 juni 1965. Smeknamnet ”Slash” fick han från en vän eftersom denne tyckte att han alltid tycktes ha bråttom och ryckte iväg från den ena saken till en annan.

Slash med Gibson LPÄven om Slash levt största delen av sitt liv i USA är han faktiskt född i London. Hans far var engelsman medan hans mor var amerikanska. Båda föräldrarna hade yrken inom underhållningsbranschen. Hans far skapade omslag till musikalbum och hans mor designade kläder för artister, bland annat David Bowie. Den visuella konstnärligheten gick i arv och Slash skulle designa en del av Guns N’ Roses markandsföringsmaterial.

I den tidiga ungdomen var Saul inspirerad av band som Led Zeppelin och Cream. I hans första band var han dock basist, men han bestämde sig snart för att gå över till gitarren. Hans drivkraft var också tillräckligt stor för att han skulle hoppa av skolan för att enbart fokusera på musiken.

Hans första band hade inte varit seriöst, men med sitt band Road Crew fanns större ambitioner. Det var nu han kom i kontakt med Duff McKagan som senare skulle medverka i Guns N’ Roses. Road Crew blev likväl inget långlivat band och han hoppade snart in i ett annat band: Hollywood Rose. Här hette frontmannen Axl Rose och det var tack vare tiden med detta band som Slash en tid senare kom att tillfrågas när Axl Rose tillsammans med Duff McKagan och Izzy Stradlin bildade Guns N’ Roses och behövde en gitarrist.

Tiden med Guns N’ Roses

Guns N’ Roses bildades 1985 i Los Angeles och som en del av denna grupp blev Slash en internationell rockstjärna. Gruppen var omåttligt populär i slutet av 1980-talet och i början av 90-talet, inte minst genom albumen Appetite for Destruction, G N' R Lies och Use Your Illusion I och II.

Under åren hade gruppen en del medlemsbyten, fast Slash fanns med hela tiden som en viktig del av bandets sound. Fast 1996 efter elva år med bandet slutade han officiellt efter en längre tids missämja med Axl Rose. Det skulle medföra en mängd dispyter kring rätten till bandnamnet. Men det skulle också, efter en längre tid med rykten, bli en återförening 2016.

Senare projekt

Efter tiden med Guns N’ Roses bildade Slash en ny grupp vid namn Slash’s Snakepit. Han har också medverkat på många stora artisters album, bland dess kan nämnas Bob Dylan, Alice Cooper och Michael Jackson.

Slash’s Snakepit hann släppa två album mellan åren 1995 och 2000. År 2002 skulle Slash bilda ett nytt band med flera starka namn: Duff McKagan, Matt Sorum och Dave Kushner. Tillsammans kallade dem sig Velvet Revolver och gav ut albumen Contraband (2004) och Libertad (2007). Slash karaktäristiska gitarrspel var en distinkt del av ljudbilden och hans solon tillförde låtarna slagkraft, precis som varit fallet i GNR.

Slash är en favoritgitarrist för många och har ofta hamnat högt upp i omröstningar om vem som är tidernas bäste gitarrist. Bland annat hamnade han på andra plats när tidskriften Time rankade de tio bästa elgitarristerna genom tiderna. Han har också förärats med specialbyggda och signerade Les Paul-gitarrer från Gibson.

Hur du låter som Slash - Vill du låta som Slash är en Gibson Les Paul tillsammans med förstärkaren Marshall Silver Jubilee en väg att gå. Slash har givetvis använt en mängd olika gitarrer och förstärkare; vill du fördjupa dig i vilka gitarrer och förstärkare han använt kan du besöka dessa två sidor: gitarrer / förstärkare.