Angus Young

Angus Young är legendarisk gitarrist och kompositör i AC/DC. Han är känd för rörliga scenframträdanden då han ofta rusar omkring med gitarren och dessutom har han en speciell gimmick då han liksom studsar fram på ett ben. Youngs ljud har för det mesta strömmat ut genom Marshall-förstärkare och gitarren brukar oftast vara en Gibson, framför allt Gibson SG.

Gitarrspel med överspänning

Angus Young föddes den 31 mars 1955 i skotska Glasgow. Han var yngst i en skara av åtta barn. Hans tre bröder utövade också musik. Angus själv började spela på en banjo, men gick snart över till gitarr. År 1963 flyttade han med sina föräldrar, sina tre bröder och sin ena syster till Australien.

angus youngDet första bandet han spelade i hette Kantuckee. Men efter ett par år, 1973, bildade han tillsammans med sin bror Malcolm Young ett nytt band: AC/DC. Angus spelade leadgitarr och Malcolm spelade rytmgitarr och Deve Evans stod vid denna tiden för sången.

Angus Young började snart använda sig av en skoluniform vid varje framträdande. Anledningen till detta var enligt rykten naturliga: han hade inte tid att byta kläder mellan skolan och bandets repetitioner. Med tiden blev detta något av ett kännetecken som medvetet bevarades. Utöver uniformen är Angus scenframträdanden på många sätt unika. Hans scennärvaro är extraordinär och det är omöjligt att inte fängslas av den korta gestalten på scen som om vartannat står djupt nedhukad över gitarrer och rusar omkring med den under ständigt samma hängivelse. Angus Young har en speciell utstrålning och publikkontakten är näst intill total.

AC/DC gav ut debutalbumet High Voltage 1975, då hade Bon Scott tagit över som sångare. Samme Bon Scott skulle fem år senare avlida efter kraftigt alkoholintag. Vid denna tiden hade AC/DC gjort sig ett namn med hits som ”It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)” och ”Highway To Hell”.

Efter Scotts död tog Brian Johnson över som sångare och har varit det fram till idag. AC/DC har under åren släppt en hel drös med album och blev 2003 intagna i Rock and Roll Hall of Fame.

Angus Young har alltid varit en favorit hos fansen och en viktig del av gruppens ljudarsenal. Från hans gitarr kommer osande blues och rock ’n’ roll där förebilderna bland annat heter Chuck Berry och Keith Richards. Han använder pentatoniska bluesskalor i stor utsträckning och som få praktiserar han hammer-ons och pull-offs.

Hur du låter som Angus Young - Som nämndes ovan spelar Angus Young på en Gibson SG, att nämna är också Jim Duncan-pickups och förstås Marshall-förstärkare, därtill inga effektpedaler. Angus använder bland annat ett öppet A5-ackord (X022XX) som är centralt i många riff. Ett välkänt lick är det i introt till "Thunderstruck" där Angus spelar enbart med vänsterhanden och använder hammer-ons och pull-offs i sekvens. I exemplet nedan använder du bara högra handen för att dämpa G- och e-strängen. Sedan spelar du 0 hammer-on 4, pull-off 0, hammer-on 7 osv.

Thunderstruck tab
Thunderstruck tab.