T-Bone Walker

Den amerikanska bluesen frodades under mitten av 1900-talet och en av de största var T-Bone Walker (hans dopnamn var Aaron Thibeaux Walker). Tillsammans med sådana som Jimmy Reed och John Lee Hooker införde han en ny dimension till musikstilen med hjälp av elgitarren. Två olika gitarrer han spelade på under stora delar av sin karriär var Gibson ES-250 och ES-5.

Pionjär inom bluesen

T-Bone WalkerT-Bone Walker som föddes i Linden i delstaten Texas 1910 började sin bana genom att sjunga på karnevaler och kompa andra på gitarr. Han blev sedan under 1940-talet uppmärksammad som självständig artist. Några av T-Bone Walkers klassiska låtar är ”Mean Old World” och ”Call It Stormy Monday” – båda kan höras tillsammans med nio andra singlar på albumet T-Bone Blues som gavs ut 1959.

T-Bone Walker skulle som gitarrist utveckla bluesen. Han var tidig med att spela elektriskt och han var också en av de första att tillämpa double-stops, det vill säga att ibland i licksen spela på två angränsande strängar i stället för en, vilket gav mer tryck i ljudet.

T-Bone Walker var inte bara en av pionjärerna inom den elektriska bluesen utan han var också färgstark på scenen. Han gjorde några av dem sakerna – spela med gitarren bakom ryggen eller spela på strängarna med tungan – som Jimi Hendrix skulle göra ett par decennier senare. En del av dessa utspel var typiskt för den så kallade Texas Blues som ägde ett annat temperament än den som kallades Chicago Blues.

T-Bone Walker var det viktigaste tidiga namnet inom Texasbluesen och förutom Jimi Hendrix skulle bluesgitarrister som Buddy Guy och Stevie Ray Vaughan senare beträda hans fotspår.

Den store bluespionjären T-Bone Walker dog 1975.