Brian May

Den brittiska gitarristen Brian May som föddes 1947 är framför allt känd som gitarristen i Queen.

Gitarrist med säreget sound

Innan Brian May slog sig ihop med Freddie Mercury och John Deacon startade han bandet Smile, i vilket även Roger Taylor ingick. Då en av medlemmarna lämnade Smile omformerades bandet och namnet ändrades till Queen.    

Brian MayEtt självbetitlat album gavs ut under 1973 och det var bara början på vägen för Queen till att bli ett av de största banden som snart skulle komma att spela på de största arenorna många år framåt. Då Freddie Mercury tragiskt dog 1991 var Queen för många ett icke längre existerande band, men Brian May och Roger Taylor valde att fortsätta utan att byta ut bandnamnet.

Det fortsatta involverandet i Queen har dock inte hindrat May från att sysselsätta sig med en rad andra projekt inklusive soloalbum och filmmusik. Han har också turnerat med andra artister som uppskattad gitarrist.

Red Special

Brian May har under alla år spelat på sin hemmabyggda gitarr, som han gett namnet Red Special. Han byggde den tillsammans med sin far och träet som användes var egentligen inte idealiskt för en gitarr. Inte desto mindre har den halvakustiska gitarren under alla år gett May ett högst unikt sound.

För att kunna bibehålla sitt sound under alla år har May med hjälp av gitarrtillverkare skapat kopior av sin Red Special. May skulle också tillsammans med Barry Moorhouse och Pete Malandrone etablera ett eget gitarrmärke, Brian May Guitars, där både akustiska och elektriska gitarrer ingår i sortimentet med Red Special som given förebild.

Hur du låter som Brian May - May lånar nog ogärna ut sin Red Special, men det går att få tag i likadana förstärkare som May oftast använt och dessa är av märket Vox, särskilt olika Vox AC30 modeller.