Pete Townshend

Pete Townshend är en av de mest energiska rockgitarristerna i den tidiga rockhistorien och var under många år gitarrist i gruppen The Who. Townshend spelade främst på olika modeller från Rickenbacker, Fender och Gibson.

Väderkvarnen i The Who

Pete Townshend som föddes i London 1945 är främst berömd som gitarrist i det brittiska bandet The Who. Han var förutom en spektakulär gitarrist även huvudsaklig låtskrivare. I bandets originaluppsättning ingick sångaren Roger Daltrey, basisten John Entwistle och den legendariska trummisen Keith Moon.
   
Pete Townshend Debutalbumen, My Generation, kom ut 1965 och måste betraktas som ett av bandets allra bästa album. Albumet My Generation kan karaktäriseras som 60-talsrock i stil med The Kinks medan The Who senare skulle lägga om stilen en del, vilket bland annat utmärks av albumen Tommy och Who’s Next.

Förutom att Townshend förmodligen slog rekord i antal watt från sin förstärkare (han nöjde sig inte mindre än hundra), gjorde han mycket annat för att framkalla ljud av det extrema slaget. Han försökte bland annat medvetet framkalla feedback och fick gitarren att väsnas ytterligare genom att dra pickup-väljaren upp och ner i. Som avslutning brukade han kvadda gitarren helt och även om detta kanske inte tillförde något rent musikaliskt har det influerat andra gitarrister – på ont eller gott får var och en själv avgöra.

Townshend skulle också utveckla en speciell gitarrstil på scen, en gimmick som har kallats ”väderkvarnsstil”. Det finns en lustig historia kring hur han kom att anamma denna av misstag efter att ha iakttagit Keith Richards – som senare knappast höll med om att detta var något han medvetet sysslade med.

Väderkvarnsstilen bestod i att Townshend vevade med sin hand i cirkelrörelser och där han i varje cirkelrörelse träffade gitarrsträngarna en gång. Detta ”cirkusnummer” har möjligen gjort att Townshend inte riktigt fått den status bland erkänt stora gitarrister som han annars förtjänar. Att han sällan bjöd på långa solon likt Brian May eller Gary Moore kan också ha sänkt hans aktning hos vissa.

The Who har återförenats flera gånger och även fortsatt spela in på 2000-talet. Dessvärre har en del spelningar och projekt fått ställas in på grund av att Townshead upplevt problem med tinnitus.

Hur du låter som Pete Townshend - En del har redan sagt ovan. När det gäller förstärkare är att tillägga den kända förstärkaren Marshall Super Lead, 1959 års modell som han beställde direkt från tillverkaren.

Prince >>