Mick Taylor

Mick Taylor är mest känd som ex-gitarrist i Rolling Stones och som ett perfekt komplement till Keith Richards. Han var även gitarrist i John Mayall and the Bluesbreakers. Taylor har bland annat spelat på en Gibson Les Paul.

Med en touch av blues

Michael Taylor som var hans riktiga namn föddes 1949 och växte upp i en förort till London. Båda hans föräldrar var musikintresserade och när han var elva år fick han gitarrlektioner av sin farbror. Han startade band redan i tonåren, det första hette Juniors.

Mick TaylorHans genombrott kom när han vid en slump blev ersättare för Eric Clapton. Denne hade inte dykt upp vid en spelning med John Mayall and the Bluesbreakers och Mick Taylor som var på plats föreslog sig själv som ersättare och fick chansen.

När Peter Green året därpå lämnade John Mayall and the Bluesbreakers kontaktades Mick Taylor och han blev en del av bandet från 1967 till 1969.

Efter att John Mayall and the Bluesbreakers gick över till en något annorlunda och lugnare stil slutade Taylor. Fast John Mayall kunde ordna ett inhopp för Taylor i det unga Rolling Stones som behövde en gitarrist efter Brian Jones tvingats sluta på grund av sina drogproblem.

Taylor imponerade på Stones-medlemmarna och erbjöds en permanent plats, vilket han inte tackade nej till. Han skulle bland annat medverka på klassiska album som Let It Bleed (1969), Sticky Fingers (1971) och Exile on Main St. (1972). Vill man se Mick Taylor på scen med Rolling Stones finns till exempel konsertfilmen Ladies and Gentlemen: The Rolling Stones. Här uppvisar Taylor sin betydelse för blueskänslan i bandet med många fantastiska licks och solon.

Taylor skulle dock välja att lämna Rolling Stones 1974. Skälen brukar anges som dels det upptrappade användandet av droger som förekom, dels att han inte fick någon credit för de låtar han var med och komponerade. Det finns dock fler bud om de verkliga orsakerna. Så här sa Keith Richards 1997: "His touch, his tone, and his melodic ideas wowed me. I never understood why he left..."

Efter tiden med Rolling Stones medverkade Mick Taylor bland annat på studioinspelningar och konserter med Bob Dylan. Dessutom har han spelat in egna soloalbum.

Hur du låter som Mick Taylor - Taylor höll för det mesta i en Gibson (LP, SG eller Es-345) under sin tid i Rolling Stones.