Rory Gallagher

Rory Gallagher är en av de stora gitarristerna. Med utgångspunkt i bluesen, men också med irländska influenser. Han var både sångare och gitarrist, men utan tvivel är det som gitarrist han satt sina största spår. Han spelade främst på en Fender Stratocaster.

Rory Gallagher – rockande bluesgitarrist

Rory Gallagher föddes i den irländska Ballyshannon 1948, men skulle från åtta års ålder växa upp i Cork City. Det var också vid denna tid som han började med musik. Hans första instrument var en ukulele, men snart var det gitarr som gällde. Han kom i kontakt med musik genom radion och inspirerades av sådana som Lonnie Donegan (skotsk artist), Chuck Berry, Gene Vincent och Elvis Presley.

Känt är att han köpte sin första elgitarr, en Fender Stratocaster, vid femton års ålder och sedan fortsatta använda denna hela sin karriär. Valet föll på en Stratocaster då det var vad förebilden vid denna tid, Buddy Holly, spelade på. Även om Rory ofta kunde ses på scenen med sin synnerligen slitna Stratocaster (i dokumentärfilmen Ghost Blues förklarar brodern Dónal Gallagher att Rory hade en speciell blodgrupp, vilket gjorde att hans svett förstörde finishen i högre grad än normalt), har han förstås vid ett antal tillfällen använt andra gitarrer.

Rory GallagherRory Gallagher började redan under sin skoltid spela med professionella band och 1967 skulle han bilda sitt eget, Taste. Detta tremannaband spelade in tre album innan de upplöstes. Orsaken var intern missämja samt att Rory var mindre glad över att managern tog det mesta av intäkterna. Han gick vidare som soloartist. Solodebuten kom 1971 med ett självbetitlat album. Fler följde fram till Gallaghers död 1995.

Att höra Gallagher spela gitarr är att ta del av ett minst sagt brett register.  Från den distade elgitarren låter det sig höra smått sensationella bends och med viss lekfullhet blandas det in noter med det som på gitarrspråk kallas palm muting. Vid sidan av det skrikande elgitarrsoundet har Gallagher också spelat in akustisk musik, till exempel på albumet Wheels Within Wheels från 1974.

Även om Gallagher var en virtuos var hans gitarrspel framför allt uttrycksfullt. Bluesen är ständigt närvarande i hans musik även om han laborerade med ljud man inte trodde fanns.

Även om Rory Gallagher aldrig fick någon stor hit (han vägrade släppa singlar) räknas han till de största gitarristerna inom blues och rock, att hans namn inte är lika välkänt som till exempel Eric Clapton och B.B. King beror antagligen en del på att han aldrig lyckades skriva någon stor hit – om han nu försökte – som nådde ut till en bred publik.

Hur du låter som Rory Gallagher - Förutom den Stratocaster Gallagher varit trogen under decennier har han även spelat på diverse andra gitarrer, men det sound han kanske mest förknippas med kommer från en Stratocaster. Ljudet har bland annat gått genom Vox AC30 och Fender Tweed Twin.