Jimmy Page

Jimmy Page var tillsammans med Robert Plant frontfigurerna i Led Zeppelin. Hans första band dock var The Yardbirds, ett band som också kom att ha två andra gitarrister som skulle bli vida berömda: Eric Clapton och Jeff Beck. Page spelade ofta på en Gibson Les Paul. Han har även spelat på en dubbelhalsad Gibson EDS, till exempel då "Stairway To Heaven" spelats live. När det gäller förstärkare förknippas Page särskilt med märket Supro, men då det aldrig framkommit exakt vilken modell (Page har själv aldrig velat yppa något om saken), finns det gott om spekulationer om detta.

Gitarrens Beethoven

jimmy pageJimmy Page föddes 9 januari 1944 i London. Han började spela gitarr vid tolv års ålder, på en Futuram Graziozo. Tidiga influenser vid denna tid var bland annat Bert Jansch, Elmore James, B.B. King och han har sagt att det var Elvis-låten ”Baby, Let’s Play House” som fick honom att börja spela.

Om man bortser från några tidiga band i tonåren började Jimmy Page som kompmusiker, flitigt anlitad av många stora band och artister. Men att läsa partitur och spela efter bestämda riktlinjer gjorde att Page med tiden såg sig om efter friare uttryckssätt. Året 1966 skulle han bli medlem i The Yardbirds. Där fick han till början rollen som basist, men efter ha gjort intryck på andra i bandet blev han snart en av gitarristerna.

The Yardbirds upplöstes ungefär två år efter Jimmy Page hade anslutit sig. Page skulle därefter forma en ny grupp bestående av delar från The Yardbirds tillsammans med vokalisten Robert Plant och trummisen John Bonham. Efter en kort tid som The New Yardbirds blev namnet Led Zeppelin.

Led Zeppelin

Page har sagt att hans vision med Led Zeppelin var en blandning av blues, hårdrock och akustisk musik. Han blev själv förutom bandets gitarrist även låtskrivare och producent.

Som gitarrist var Jimmy Page dynamisk och experimentell – under en period använde han en stråke till sin elgitarr och han spelade ofta på en gitarr med två halsar (s.k. double neck guitar). Anledningen till att en dubbelhalsad gitarr användes var ursprungligen för att kunna spela "Stairway To Heaven" live då den bestod av både 12-strängat och 6-strängat gitarrspel. Page har med tiden efterlämnat otaliga riff som härmats av andra gitarrister.

Hur du låter som Jimmy Page - Ett av Jimmy Page mest kända riff finns i låten "Whole Lotta Love", ursprungligen skriven av Willie Dixon, vilken spelades in i en rock-version av Led Zeppelin. Hur riffet ska spelas kan du se i tabulaturen.

tab
Whole Lotta Love tab.